Најновије

(ВИДЕО) ВОЈСКА СРБИЈЕ ДОБИЛА НОВО МОЋНО ОРУЖЈЕ: Погледајте како "Морава" пржи!

БЕОГРАД -  У Центру за испитивање наоружања и војне опреме Техничког опитног центра у Никинцима јуче јепредстављен нови, домаћи, ракетни систем – лансер ракета самоходни вишецевни модуларни – ЛРСВМ „морава”. Том догађају присуствовали су министар одбране Братислав Гашић и заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Јовица Драганић са сарадницима.
Ракетни систем "Морава" (Фото: Министарство одбране Србије)

Ракетни систем "Морава" (Фото: Министарство одбране Србије)

Директор Војнотехничког института пуковник доц. др Зоран Рајић представио је ново средство и истакао да је производ српске памети и домаће индустрије, а посетиоци су могли путем видео-бима, да прате у реалном времену лансирање ракета – приказ слика са ватреног положаја и из рејона циља. Тај систем, са два различита лансирна модула – „огањ” и „град”, био је постављен на ватреном положају полигона – Пласман „Б”, на растојању од 10.500 метара од циља. Прво гађање изведено је са пет ракета 122 мм „град” јединачном паљбом, а друго са једанаест ракета 128 мм М77 „огањ”, које су испаљене у рафалу. После успешно изведеног гађања министар Гашић је рекао да је ово важан дан за одбрамбену индустрију Србије, за Војску Србије, јер су после пет година развоја извршена пробна гађања из ракетног система „морава“. Министар је честитао припадницима Војнотехничког института, представницима одбрамбене индустрије и ТОЦ-а на успешно изведеном пробном гађању и истакао значај система „морава“ за Војску Србије: - Увођењем овог средства у наоружање Војске Србије битно ће се повећати оперативне способности Војске. Ово је производ српске памети и српске војне индустрије, јер су 98 одсто елемената радиле фабрике у Србији – „14. октобар“, „Прва петолетка“, ФАП, „Крушик“... И то је веома значајно за нас и у индустријском и у технолошком смислу. Освајањем овог производа сврстали смо се управо међу неколико земаља света које га производе, истакао је министар. Модуларни ракетни систем „морава” намењен је за неутрализовање живе силе, борбених средстава, командних места, база, складишта, аеродрома, саобраћајних чворова и свих лакооклопљених циљева. Систем је у потпуности аутоматизован, а његова главна карактеристика – модуларност – огледа се у способности да користи више врста муниције (ракете „пламен А”, „пламен Д”, „огањ” и „град”) брзом заменом модула, за гађање са исте платформе, чиме се омогућава рационална потрошња ракета. Максимални домет му је 35 км, са ракетама 122 мм „град”. За гађање и поновно враћање у маршевски положај потребно је два минута (а постојећем систему „огањ” пет), а посаду овог система чине само три члана. То савремено средство артиљерије у потпуности је развијено у Војнотехничком институту, а произведено у фабрикама Републике Србије. Интегратор-произвођач ракетног система јесте „14. октобар” из Крушевца, а интегратор модула „Крушик” из Ваљева. У производњу система су укључени и други произвођачи-кооперанти, попут ФАП-а из Прибоја, „Прве петолетке” из Трстеника, ИНХРОМ-а из Чачка, две нишке фирме – ЕИ-Опек и ЛМБ-Софт, те други мањи произвођачи.
Прочитајте још:

„Заветници“ осудили нападе на Војску Србије

Кроз развој овог система развијена је и испитана нова технологија израде лансирних цеви, први пут примењен модуларни концепт муниције и први пут код нас испројектован и произведен инерцијално-навигациони систем, систем за управљање ватром, нови окидач... Развој ракетног система трајао је пет година (започео је 2010), а очекује се увођење прототипа у наоружање наше војске ове године, што је у погледу трајања развоја у складу са светским нормама. Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА