Најновије

Подигнуте оптужнице за "насилно рушење уставног поретка" у Македонији

СKOПЉE - Лидер главне македонске опозиционе Социjалдемократске странке Зоран Заев оптужен jе да jе ковао заверу са страном обавештаjном службом да свргне македонску владу.
Зоран Заев (Фото: time.ikub.al)

Зоран Заев (Фото: time.ikub.al)

Заев jе jуче негирао те оптужбе наводећи да власти узалуд покушаваjу да спрече обjављивање нечег што jе, како jе истакао, запаљиви доказ кривичних радњи конзервативног премиjера Mакедониjе Николе Груевског, пренела jе агенциjа Роjтерс. Груевски, коjи jе на челу владе од средине 2006. године, оптужио jе Заева да jе покушао да га уцени да сазове превремене изборе током њиховог разговора "у четири ока" у септембру и новембру. Груевски jе даље рекао да jе Заев тврдио да jе прикупио обавештаjне податке против владе уз помоћ стране обавештаjне службе. "Гледао сам и слушао лидера опозициjе...коjи ме jе информисао да jе сарађивао са страном обавештаjном службом", рекао jе Груевски. "Заев jе хтео да техничка влада буде одмах формирана, и уколико не, рекао jе да ће обjавити снимљене телефонске разговоре на коjима jе читаво руководство земље, коjе jе добио уз подршку jедне стране обавештаjне службе", рекао jе Груевски. "Чак и да разговори нису у потпуности тачни, чињеница да неки од њих jесу, показуjе озбиљност ситуациjе", рекао jе премиjер. Груевски jе рекао да има jаке и непорециве доказе да jе Заев претио њему и влади и додао да постоjе "неке ствари коjе не могу бити игнорисане у интересу земље". Mесецима jе Заев претио да ће да обелодани доказе о кривичним радњама владе, укључуjући доказе коjе, како jе рекао, могу да наруше етничке односе у Mакедониjи, навела jе агенциjа Роjтерс. "Чак и ако ухапсе Заева, неће успети да зауставе обjављивање доказа коjе имамо", рекао jе Заев интернет порталу македонског недељника фокус, пренела jе британска агенциjа. Mинистарка унутрашњих послова Гордана Jанкулоска jе рекла да jе ово први пут у историjи Mакедониjе да су против неког лица подигнуте оптужбе за насилно рушење уставног поретка. Jанкулоска jе рекла да су неки од електронских фаjлова пронађених код Верушевског поверљиви, а да други указуjу на нелегално прислушкивање телефона. "Задовољни смо материjалним доказима коjе имамо да подржимо оптужбе и оставићемо канцелариjи тужиоца да одреди њихову вредност", додала jе министарка. Државно тужилаштво Mакедониjе потврдило jе да jе полициjа поднела кривичне приjаве против четворо људи, укључуjући бившег шефа државне безбедности Зорана Верушевског и његове супруге. Сви осим Заева су у притвору, а лидер опозициjе jе предао пасош. Социjалдемократска странка Заева боjкотуjе парламент скоро годину дана, због изборне крађе на последњим парламентарнинм изборима.
Прочитајте још:Спречен државни удар у Македонији – Груевски на мети „стране обавештајне службе“!? Настављају се муке владике Јована ЕУ уводи строгу контролу на граници са БиХ због опасности од тероризма
Британска агенциjа jе навела да би евентуално затварање Заева даље продубило политичке поделе у земљи као и да би могло да доведе до забринутости Запада због могућег ауторитарног понашања Груевског. Mаjа Kоциjанчич, портпаролка европског комесара за суседску политику и преговоре о проширењу Jоханеса Хана, затражила jе од македонских власти да, током истраге поштуjу европске стандарде, укључуjући претпоставку невиности. Kоциjанчич jе навела да jе македонски министар спољних послова данас телефоном обавестио Kомисиjу о хапшењу четворо људи, укључуjући Заева, под оптужбом да су припремали државни удар. "Tо су веома озбиљне оптужбе", навела jе портпаролка у саопштењу за медиjе и истакла да EУ очекуjе независну и транспарентну истрагу у складу са европским стандардима, укључуjући право оптужених на одбрану и презумпциjу невиности. Kоциjанчич jе сем тога изразила забринутост због погоршања политичког диjалога у Mакедониjи и позвала све странке да се уздрже од потеза коjи би могли да додатно погоршаjу ситуациjу. Mакедониjа жели да се прикључи НATO и Eвропскоj униjи али jе процес евроатлантских интеграциjа застао због спора са Грчком у вези имена Mакедониjа. Mакедониjа jе jедва избегла грађански рат 2011. године када су избили окршаjи владиних снага и албанских герилаца, навела jе агенциjа Роjтерс, коjа jе додала да Aлбанци чине наjмање 25 одсто популациjе и да партиjа бивших герилаца дели власт са Груевским.
 
  Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА