Најновије

Грчка тражи шест недеља за предлог алтернативе мерама штедње

ФРАНКФУРТ - Министар финансија Грчке Јанис Варуфакис "охрабрен" је разговорима са управом Европске централне банке (ЕЦБ).
Јанис Варуфакис (Фото: tjournal.ru)

Јанис Варуфакис (Фото: tjournal.ru)

Варуфакис је за италијански лист Месађеро рекао да је Грчкој потребно шест недеља да предложи алтернативу политици мера штедње. "Имали смо врло корисне разговоре", рекао је Варуфакис у седишту ЕЦБ у Франкфурту, где га је примио председник те банке Марио Драги. Грчки министар је додао да је разговор био "одличан" и да му је "велико охрабрење за будућност". На питање дневника Месађеро колико ће времена бити потребно за предлог новог решења проблема грчког дуга, прихватљиво и за грчку радикалну левицу и за европске институције, Варуфакис је одговорио "Највише шест недеља". "То је време које тражимо од европских партнера да бисмо могли да завршимо предлоге који би били алтернатива мерама штедње 'тројке' поверилаца Грчке", рекао је Варуфакис. Министар је навео да Грчка треба да постигне "довољан степен стабилности и буџетски ритам" који ће омогућити покретање преговора о новом договору. ЕУ треба да крајем фебруара Грчкој исплати последњих седам милијарди евра из плана помоћи, али услов за то је да се спроведу отпочете реформе и да се Грчка држи строге буџетске штедње. Варуфакис је раније изјавио да ће Атина "окренути лист" политике штедње, али да не жели "дуел" Грчке и Европе, већ "нови однос поверења и искрености". Нови премијер Грчке Алексис Ципрас данас у Бриселу разговара с председником Европске комисије Жан-Клодом Јункером и председником Европског савета Доналдом Туском, а потом ће за Париз, на састанак с председником Француске Франсоа Оландом.
Прочитајте још:Грчка: НАТО је наш приоритет односи са Русијом неће утицати на тоЦипрас променио причу: Нема отписа дугова уместо тога имаћемо обвезнице(НЕ)ОЧЕКИВАНО: Лондон и Брисел сломили Сиризу – Ципрасови одустали од отписа дуга!
Извор: Б92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА