Најновије

(ИНТЕРВЈУ) Александар Кравченко: Не плашим се хапшења у Србији због помоћи српским добровољцима у Новорусији

МОСКВА - Лидер руске организације "Косовски фронт" Александар Кравченко говори за "Правду" о акцијама те организације, сарадњи са покретом "Новорусија" Игора Стрекова, ангажованости Срба у помоћи народу Новорусије. Кравченко, који је иначе био добровољац у војсци Републике Српске током одбрамбеног рата у БиХ, каже да је био изненађен добром реакцијом Срба по избијању кризе у Украјини.
Александар Кравченко (Фото: Косовски фронт)

Александар Кравченко (Фото: Косовски фронт)

- Ја сам знао да ће бити велика подршка српског народа Новорусији, како у материјалном тако и у моралном смислу, али смо били изненађени тим првим резултатима прикупљања помоћи у Србији почетком августа месеца. Сигурни смо да је помоћ могла бити много већа да су се у прикупљање помоћи укључиле и друге патриотске организације из Србије и нови инструменти информативног и финансиског карактера. Каква је хуманитарна ситуација у Новорусији и шта је најпотребније? - Ситуација је врло лоша, чак шта више катастрофална. Пре свега потребно је помоћ у виду намирница, јер је доста гладних људи. Да ли сва средства која прикупља „Косовски фронт“ одлазе на хуманитарну помоћ или се помаже и снагама Новорусије? - У првом периоду акције помагали смо искључиво војску Новорусије, то је била помоћ у виду лекова, хране, радио станица, униформи итд. Ми смо помагали различите јединице војске Новорусије нпр. батаљон Светог Алексанра Невског (град Алћевск), батаљон Светог Ђорђа (Ровенки) итд... али због катастрофалне хуманитарне ситуације ми смо почели да домажемо и цивилном становништву. У неколико наврата сте били у Новорусији а сада сте средства предали организацији Игора Стрелкова. Да ли ће његов покрет "Новорусија" бити канал којим ће "Косовски фронт" слати помоћ у Донбас? - "Косовски Фронт" је колективно приступио покрету "Новорусија" Игора Стрелкова. Ми активно подржавамо сваку иницијативу Игора Стрелкова. Сарађујемо на различитим пољима, али поред те сарадње имамо и своје оперативне и тактичке задатке помоћи Новорусији. На пример, сада планирамо помоћ граду Славјеносербску. Помоћ српског народа коју смо сада предали Игору Стрелкову било је тренутно најбоље решење. Тај новац биће утрошен за помоћ рањеним борцима што је свакако један од најважнијих задатака у одбрани те нове руске државе.

Борци Новорусије послали помоћ Космету

Упркос тешкој ситуацији која влада код њих, борци и ратници у Новорусији пркупили су финансиска средства у износу од око 1.000 долара за акцију помоћи народу на Космету која ће се реализовати преко организације Косовски Фронт - каже Кравченко.
Довођени сте у везу са организовањем одласка српских добровољаца у Новорусију што сте демантовали. Да ли се плашите хапшења ако дођете у Србију? - Ја се не плашим хапшења или било чега другог. Моја савест је чиста, све што сам радио ја и организација "Косовски Фронт" била је помоћ српским добровољцима у Новорусији. Мени је јако жао српске државе јер она ради по туђем налогу и прогони праве српске хероје. Према вашим сазнањима, како су се показали Срби у Новорусији? - Српски и руски народ одувек су били заједно у тешким тренутцима. Срби у Новорусији присутни су у различитим фунцијама. Има ратика, новинара, људи који обављају хуманитарне акције а и српских политичара који су тамо долазили. Само њиховно присуство показује њихов однос према тој праведној борби. Да ли имате сазнања о броју добровољаца из Србије који сада ратују у Новорусији? - Ја мислим да у овом тренутку тамо налази измењу 15 и 20 људи. Постоје 2-3 мања одреда (од 3 до 5 људи) и појединаца који су у различитим јединицам војске Новорусије. Осим Игора Стрелкова, да ли је било још руских добровољаца који су били у рату на територији бивше Југославије а да се боре или да су се борили у Новорусији? - Осим Игора Стрелкова мени је познато да тамо ратују још четворица руских добровољаца који су учествовали у рату на територији бивше Југославије. На пример, Александар Филин - учесник боја на Заглавку код Вишеграда 12.априла 1993.године. Он је учествовао у одбрани Славјанска у мају и јуну 2014. године, затим Калмик, који је учествовао у борбама код Сарајева 1993.године, а сада се налази у граничној стражи Луганске републике и још пар других.

Како упутити помоћ из Србије

Помоћ се може предати представнику Руског покрета «Косовски фронт». Контакти: Жељко Ђуровић +38160-50-10-855zeljkokraljevo@gmail.comhttps://www.facebook.com/kosovski.front.ru Рачун за новчану помоћ: 205-9001019347779-02 "Косовски фронт" се обавезује да даје потребне извештаје о свим примљеним и потрошеним средствима. Информације о току акције "Косовски штит – Новорусија" могу се видети овде на сајтуКосовски фронт.
Прочитајте још:  ЈУНАЧКИ: Ево шта су учинили српски добровољци у Доњецку и шта од вас траже да урадите Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА