Најновије

САД: Европљани, не окрећите леђа демократији, наоружајте Украјинце

БЕЧ - Амерички сенатор Линдзи Грejeм истиче да Европа не сме окретати леђа демократијама које се боре за преживљавање и додао да због тога Украјина мора бити наоружана.
Украјинци (Фото: glob-news.com)

Украјинци (Фото: glob-news.com)

Он је, у интервјуу бечком дневнику "Стандард", рекао да се, ако међународно право треба имати неког смисла, не сме дозволити да се такви конфликти, као у Украјини, решавају руским наоружањем. Према његовим речима Русија ће, пре него што би трпела демократске покрете дуж своје границе, исте уништити. Амерички конгрес је, како је објаснио, јединствен око тога да, иако су важни економска и политичка подршка Украјини, она није довољна. "Санкције против Русије су исправан пут, али, такође, нису довољне. Време је да се Украјинцима испоручи дефанзивно наоружање", подвукао је Грejeм. Он је признао да то скрива и ризике, али додаје да је највећи ризик да се окрену леђа једној демократији која се бори за преживљавање и "лажовима" препусти победа. "Свет нас гледа. Морамо демократске покрете у свету охрабрити уместо да их разочарамо", сматра амерички сенатор. Грejeм је Европљанима поручио да су добри партнери и да деле исте вредности са САД, те подсетио да су охрабрили Украјину да иде тим правцем, као и да не смеју сада да Кијеву окрену леђа. Упитан да ли ће САД саме Украјину наоружати он је казао да би био срећан ако би се успоставила једна коалиција, али је додао да је и присталица водеће снаге Америке. "Ако предњачимо онда ће нас следити десетине. Нико неће предводити ако Америка то не буде чинила", сматра Грахам.

Валстерм: Украјинска криза не може да се реши војно

Министарка спољних послова Шведске Маргот Валстрем сматра да се криза у Украјини не може решити војним средствима, као и да би више наоружања у региону водило ка већој патњи. Она је, у интервјуу бечком дневнику "Стандард", казала да подржава иницијативу немачке канцеларке Ангеле Меркел, оцењујући да је то нешто што је потребно у ово време, пошто се Украјина налази у опасном тренутку. ЕУ, према њеним речима мора наступати јединствено, како у подршци Украјине, тако и у односу према Русији. "Меркелова је схватила да се налазимо на прекретници и она покушава са француским председником Франсоаом Оландом да иде дипломатским путем, што је ризично, али разумно", подвукла је Валстрем. Она је изразила уверење да се дипломатским путем може постићи више него испоруком наоружања."Треба да подржимо оне који не верују у војно решење конфликта", поручлла је Валстрем. Она је казала да је председник Украјине Петро Порошенко рекао да је потребно одбрамбено наоружање, а не смртоносно оружје за напад. Он се, према њеним речима, јасно изјаснио за деескалацију како би се могао постићи компримис преговарачкм путем.Све друго би водило само ка више патње, подвукла је Валстрем. "Морамо наставити тамо где смо почели - санкције и јасна дипломатија према Русији. У томе видим шансу да Москва поново пристане на дијалог и споразум из Минска коначно буде имплементиран", закључила је шефица шведске дипломатије.
Прочитајте још:САД желе да поставе ПРО у Јужној КорејиОд скупог колеџа до крвавог фронта: Ко је човек који је хтео да убије Путина?
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА