Најновије

РУСИЈА ПРЕД ЈУЖНИМ ВРТИМА САД-а: Шојгу у Латинској Америци уговара изградњу војних база

КАРАКАС - Министар војни Руске Федерације Сергеј Шојгу се налази на латиноамеричкој турнеји. Током посете овом континенту, Шојгу ће обићи Венецуелу, Кубу и Никарагву.
Пријатељски поздрав: Сергеј Шојгу и Владимир Падрино Лопез (Фото: Твитер)

Пријатељски поздрав: Сергеј Шојгу и Владимир Падрино Лопез (Фото: Твитер)

Према саопштењима из Министарства одбране, Шогу ће на овој турнеји разговарати са својим латиноамеричким колегама о проширивању војно-техничке сарадње, као и о кључним безбедоносним проблемима у свету данас. Русија је у последње време уложила додатне напоре у војној сарадњи са земљама Латинске Америке, нарочито у областима снабдевања наоружањем, изградње и одржавања поморски база, као и о употреби војних аеродрома за руске стратешке бомбардере који се нађу у том региону током својих мисија "глобалне патроле". Посета министра Шојгуа долази као остварење у децембру најављених планова Русије да појача војну сарадњу са земљама Латинске Америке кроз изградњу поморских база и аеродрома. Прва станица на овој турнеји је Венецуела, за коју је Владимир Путин током посете председника Венецуеле Николаса Мадура Москви изјавио да она није само искрени пријатељ Русије, већ - стратешки партнер. То је потврдио и Шојгу који је, након синоћног разговора са Мадуром, изјавио да се војна сарадња између Русије и Венецуеле креће према смерницама које су тада договорили председници две земље. Током посете Венецуели, у којој се ових дана очекују масовни антивладини протести и нереди, Шојгу је прихватио позив од званичника ове земље да руска војска учествује у предстојећим војним вежбама артиљерије и ПВО-а.
Прочитајте још:
Ратној морнарици Руске Федерације је такође упућен позив да чешће посећују венецуеланске луке, што је такође радо прихваћено. "Руски ратни бродови су прошле године посетили венецуеланске луке, и искрено се надам да ће се то поновити и ове године", рекао је Шојгу. Са друге стране, министар одбране Венецуеле Владимир Педрино Лопез изјавио је да је Армија Венецуеле трајно опредељена за наставак и проширење војно-техничке сарадње са Русијом. "Венецуеланске оружане снаге су нарочито заинтересоване за руску помоћ у развоју логистике и модернизацију војног система", рекао је Лопез. Он је нарочито нагласио важност руског наоружања у повећању борбене готовости венецуеланске армије. Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА