Најновије

Ево шта Загрепчани кажу о помирењу Србије и Хрватске

ЗАГРЕБ - Помирење између Србије и Хрватске може и треба да се догоди, бар нам тако тврди већина грађана Хрватске престонице. Екипа "Блица" посетила је Загреб након што је Међународни суд правде у Хагу одбацио и тужбу Хрватске и контратужбу Србије, у којима су обе државе, једна другу, оптуживале за геноцид.
Трг бана Јелачића (Фото: Википедија)

Трг бана Јелачића (Фото: Википедија)

Иако је пресуда изазвала полемику у обе земље - да ли је такав исход био очекиван и да ли ће се, и на који начин одразити на међусуседске односе, грађанима и Србије и Хрватске све то, бар се чини, није толико важно. И једни и други окренути су свом свакодневном животу, сматрају да две државе треба да имају добре односе, и да је неопходно да се и једни и други не враћају у прошлост већ да се загледају у будућност. И после 20 година од рата у Хрватској, у центру Загреба људи у војничким униформама пале свеће за жртве “српске агресије и геноцида”. Велики број људи главног града хрватске престонице се, бар декларативно, дистанцирао од свега што се протеклих деценија између Србије и Хрватске дешавало. Они су наставили својим путевима и сматрају да помирење мора да се догоди - и то у интересу обе државе. Наравно да треба радити на томе да односи буду добри. Не видим зашто се то не би догодило, тим пре што смо суседне земље. За мене је то потпуно нормална ствар и требало је да се деси много раније - каже једна средовечна Загрепчанка. Ни млађи људи нису ништа другачијег мишљења. Изгреда да су бар они превазишли препреке које су старије генерације, али и држава, наметале, па им националност није нарочито битна. Међутим има и оних који не дозвољавају да се сукоби између две државе забораве, а то су пре свих политичари и медији. Једна Загрепчанка испричала је да на телевизији прати рубрику “Календар”, где се прави осврт на догађаје који су се тог дана догодили. - Скоро да не прође емисија а да нас не подсете да неког дана негде није пала нека бомба, колико је граната испаљено, или да ли је и колико било жртава. Иако се људи тих ствари не сећају и не размишљају о томе, увек се труде да нас подсете - прича ова млада жена.
Прочитајте још:

За Сретење бесплатно паркирање

Колико овакве и сличне ствари имају утицаја на грађане сведочи пример групе младића од двадесетак година који онако у пролазу, сами за себе, скандирају насред Трга Бана Јелачића: “Бацићемо бомбу усред Београда!” Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА