Најновије

БЛИЦКРИГ: Офанзива Новорусије на Дебаљцево и Маријупољ

КИЈЕВ - "Проруски сепаратисти данас су појачали офанзиву на истоку Украјине, и у овом тренутку уништавају Дебаљцево", саопштиле су украјинске власти.
Војска ДНР-а у околини Дебаљцева (Фото: rusvesna.su)

Војска ДНР-а у околини Дебаљцева (Фото: rusvesna.su)

"Побуњеници уништавају Дебаљцево. Не престаје артиљеријска паљба на стамбене и административне зграде. Град је у пламену", написао је на свом Фејсбук налогу шеф регионалне полиције Вјечеслав Аброскин. И украјинска војска је раније данас саопштила да се најжешће борбе воде око Дебаљцева, између Доњецка и Луганска, као и у близини Маријупоља, на обали Азовског мора. Новоруске снаге, су, навела је војска, јутрос кренуле у офанзиву лансирним ракетама и тенковима на југоситочни део Дебаљцева, где се већ недељама воде жестоке борбе. Припадници украјинских добровољачких јединица, који учествују у одбрани Маријупоља, саопштили су да су "руска блиндирана возила без ознака" ушла на украјинску територију из Новоазовска, града који се налази на граници с Русијом и под контролом је проруских побуњеника. Извештач агенције Франс прес јавио је да се у Маријупољу чује артиљеријска паљба. Са друге стране, из новоруских извора нема извештаја о појачним активностима снага Доњецке и Луганске Народне Републике. Како ће изгледати мапа у поноћ, када треба да ступи на снагу договор из Минска, као и да ли је у питању још једна пропагандна офанзива из Кијева, остаје да се види. Договором је предвиђено проширење тампон зоне, одакле треба да буде повучено тешко наоружање. Предвиђена је ревизија украјинског Устава којом би се тим подручјима с већинским руским становништвом дала већа аутономија, као и то да украјинску границу контролише Кијев.
Прочитајте још:
Савет безбедности УН сутра би требало да гласа о резолуцији којом се, на предлог Русије, позива на потпуну примену договора о прекиду ватре. Русија је резолуцију предложила јуче, а верује се да је готово сигурно да ће сутра бити и усвојена. У предлогу резолуције Савет безбедости потврђује да поштује суверенитет и територијални интегритет Украјине и изражава дубоку забринутост због насиља на истоку те земље, где је за десет месеци у сукобима украјинске војске и проруских побуњеника страдало више од 5.300 људи. Званичници групе седам најразвијенијих земаља света - Г7 (Канада, Француска, Немачка, Италија, Јапан, Велика Британија и САД) позвали су на стриктно поштовање договора из Минска, наглашавајући да су против оних који га не поштују спремни да усвоје санкције. Извор: Блиц / Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА