Најновије

ЦЕО ЗАПАД ШВЕРЦУЈЕ РУСКУ НАФТУ! Три милијарде евра леже нам у Москви, нико их неће! Сви нам се смеју! (ВИДЕО)

Западне земље и чланице ЕУ шверцују руску нафту упркос уведеним санкцијама. Рецимо, преко Италије и лука на Сицилији увозе се огромне количине сирове нафте типа „урал“, која је веома тражена јер мора да се меша са тешким нафтама из арапског света да бу се у рафинеријама добио квалитетан дизел и бензин, и преко њих, на мала врата, увозе их америчке компаније, изјавио је др Зоран Новаковић, рударски инжењер и енергетски стручњак приликом гостовања у емисији Луча, канала Прави одговор.

Зоран Новаковић (Фото: Јутјуб)

Он је као други пример навео Финску која се граничи са Русијом, а од Санкт Петербурга удаљена је пар стотина километара.

- Највећи приход у Финској прошле године је био управо од трговине јефтиним енергентима, односно сировом нафтом и дериватима, и препродајом земљама чланицама Европске Уније. Дакле, ЕУ то званично поштује, како не би трпели пенале од Американаца, а Американци то за себе раде, као увек, јер желе да одрже цену горива за своје грађане да буде трипут јефтиније него цео свет, а што није реално, јер и тамо је подигнута цена – казао је.

Такође је рекао да има и претакања на окенима из танкера у танкер, а да Кина и Индија тргују руском нафтом са целим светом, као и да се „десио шоканатан преокрет код Саудијске Арабије“.

- Те три државе могу да окрену свет наглавачке – нагласио је Новаковић.

Говорећи о трансформација Електропривреде Србије у акционарско друштво, казао је да је то једна „општа декаденција, лакрдија и лагарија“.

- ЕПС је фирма направљена по француском моделу, значи неуништива, и она вреди барем 30 милијарди евра. Сад када евро пада и толико је обесмишљен, изгледа тако смешно да ико сме да предложи сам самцијат, без икакве јавне расправе, да вредност ЕПС-а буде 3,1 милијарде. Ја сам се смејао грохотом, и сви се смеју у свету нама и нашој власти, зато што само „Ђердап 1“ толико вреди, ако не и више. А где је све друго? – упитао је енергетски експерт.

Новаковић је рекао да Милорад Грчић на чело ЕПС-а није довела ресорна министарка Зорана Михајловић, већ Александар Вучић.

- ЕПС и Електродистрибуција куповали су софтвере сваке године од 100 или 200 милиона евра! На Западу су се крстили, „шта ће вам такви софтвери, зашто то купујете“? Кажу „апдејт“. Без иједног тендера, без ишта! Замислите фактуре од сто милиона долара и уплати ти ЕПС авансно – љутит је Новаковић.

Он је рекао да не треба да градимо Национални стадион, јер су нам два велика стадиона у Београду довољно, а „у Милану је један једини стадион Сан Сиро који деле Интер и Милано“.

- Новцем од градње тог стадиона и куповине права на Премијер лигу, могли смо и можемо за три године да изградимо „Ђердап 3“, што је и зелена енергија, и да будемо највећи извозник електричне енергије и лидер у производњи струје – истакао је Новаковић.

Он је рекао да се да се Северни ток не може више поправити, и образложио на могући проблем са Турским током ако Реџеп Тајип Ердоган изгуби изборе, али и о улози Виктора Орбана у препродаји руске нафте и гаса, као и супротстављању Илона Маска Дубокој држави. Такође и о савезу који су склопили Владимир Путин и Си Ђипинг, али и како услед невероватне руске и кинеске понуде, афричке земље сада протерују западне колонијалисте.

Говорио је да цена струје у Србији уопште није ниска, већ прилично јака, о Зорани Михајловић, која је "последња напустила брод који тоне", о бесмислици доласка Норвежана у ЕПС „јер је наша електропривреда џин у односу на њихову"... Такође, и о више о три милијарде српских евра који леже похрањени у банци у Москву, а нико од наших власти их не потражује, „и Руси нам се чуде што узимамо кредите, а толике паре нас чекају“.

Детаљније о свему томе, као и многе друге невероватне податке сазнајте детаљније у емисији на каналу Прави одговор.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА