Најновије

Европски парламент сутра о Србији - следи сукоб са Хрватском!

БРИСЕЛ – Чланови Спољнополитичког комитета Европског парламента расправљаће сутра по други пут о предлогу резолуције о напретку Србије у европским интеграцијама известиоца Дејвида Мекалистера.
Европска Унија (Фото: 10for10.eu)

Европска Унија (Фото: 10for10.eu)

На Мекалистеров први нацрт, који је Комитету представљен прошлог месеца, предложено је чак 222 амандмана, од којих ће само неки бити уграђени у финалну верзију. У првобитном нацрту резолуције Србија се похваљује због напретка у дијалогу са Приштином и спровођењу унутрашњих реформи, али се прозива што још није усагласила своју спољну политику са ЕУ и придружила се санкцијама Русији. Велики број амандмана поднели су посланици из Хрватске, који траже да се у резолуцију уврсте бројна билатерална питања, почевши од проналажења несталих у ратовима деведесетих, преко кориговања границе на Дунаву, до универзалне надлежности београдског специјалног суда за ратне злочине, коју Хрватска оспорава.
Прочитајте још:Шешељ: Евроунијати ће попити нокаут!
Међутим, неколико посланика ЕП из редова Европске народне странке, најбројније групације у Парламенту којој припада и Мекалистер, рекли су да су незадовољни због упорних настојања хрватских посланика да своје захтеве наметну целом Парламента и најавило да их неће подржати. „Посланици из Хрватске гледају Србију кроз врло уску призму и покушавају да диктирају тон сваке расправе о њој, што није у духу Парламента и наилази на све мање разумевања”, рекао је за Танјуг посланик из једне западноевропске земље који је инсистирао на анонимности. С друге стране, у неким од амандмана који су поднели други посланици предлаже се чвршћи став ЕП о неопходности што ранијег отварања првих поглавља у процесу придруживања. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА