Најновије

Владика Порфирије: Срби у Хрватској се и сад плаше

БEOГРAД - У Загребу живи око 30.000 Срба, али се многи плаше да се jавно декларишу из страха да ће им бити угрожена права на нормалан живот, рекао jе владика загребачко-љубљански Порфириjе.
Владика Порфирије (Фото: ЈуТјуб)

Владика Порфирије (Фото: ЈуТјуб)

Владика Порфириjе jе за "Блиц", као пример, навео да недељом у цркву дође њих две-три стотине. "Разлог jе страх. Tо се нарочито види у приликама када постоjи могућност да jе у храму присутна камера неких од медиjа. Tада их дође jош мање, jер се плаше да буду виђени. Плаше се да могу имати проблеме", казао jе владика Порфириjе. Oн jе додао да су ти проблеми различити, али да се људи, jедном речjу, плаше да ће им бити угрожена права на нормалан живот. С друге стране, владика Порфириjе каже да jе он сам добро примљен у Хрватскоj, пре свега од нашег народа у тоj земљи, а и од целе хрватске jавности. "Често сам присутан у граду на различитим манифестациjама и свугде сам примљен с благонаклоношћу. Имам прилику и да у мери у коjоj мислим да jе то довољно будем присутан у хрватским медиjима. И све то наравно чиним да бих, колико jе могуће, охрабрио наш народ", истакао jе владика Порфириjе. Владика Порфириjе оценио jе и да jе долазак премиjера Србиjе Aлександра Вучића у Загреб, на Сретење, државни празник Србиjе, велико охрабрење за Србе у Хрватскоj и уjедно миротворни гест у односима две земље. "Драго ми jе што jе (Вучић) учествовао с нама у светоj литургиjи на Сретење. Бог jе хтео да се то деси на оваj дан. Сретење нам открива да jе сусрет, спремност на диjалог, на разговор, на грађење мостова међу људима и народима jедини аутентичан начин постоjања", нагласио jе владика Порфириjе.
Прочитајте још:(ВИДЕО) Протест против „ултрадесничара“ у Загребу, троје ухапшено
Oн jе додао да се наш народ у Хрватскоj обрадовао доласку српског премиjера, "jер jе то пре свега израз бриге Србиjе за положаj и проблеме српског народа у Хрватскоj". "Постоjе броjна отворена питања између Хрватске и Србиjе коjа утичу на статус српског народа у Хрватскоj, а коjа се не могу решити без диjалога. Oдсуство комуникациjе ником не доноси добро, а проблеми се продубљуjу. Зато jе ова посета премиjера Вучића, чини ми се, и помак у односима две земље", закључио jе владика Порфириjе за "Блиц". Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА