Најновије

Тасовац одлучио да се промени име Народни музеј у Народни музеј Србије

БЕОГРАД - Министар културе и информисања Иван Тасовац рекао је данас да је Министарство културе подржало иницијативу да Народни музеј у Београду промени назив у Народни музеј Србије.
Иван Тасовац ( Фото: принтскрин Јутјуб)

Иван Тасовац ( Фото: принтскрин Јутјуб)

Он је то најавио обилазећи три изложбе у тој институцији чије скидање почиње данас и симболично је откачио слику Пита Мондријана "Композиција II". Здање на Тргу Републике од данас ће бити затворено због санације, па у њему у наредном периоду неће бити организоване изложбе, већ ће Народни музеј своја дела представљати у сродним институцијама. Народни музеј ће бити саниран и са новом сталном поставком бити отворен 10. маја 2016. године. Директорка те институције Бојана Борић Брешковић напоменула је да ће свој дан, 171. годишњицу та кућа 10. маја обележити у сродној институцији, у Галерији Матице српске у Новом Саду. Тасовац је то навео као добар пример јачања институција и међуинституцијалне сарадње, што је један од главних циљева Министарства културе. Он је подсетио да је недавно одржана заједничка седница Влада Србије и Словеније, да је тада разговарао са министарком културе те земље Јулијаном Бизјак Млакар да се збирка Словеначке уметности из београдског музеја представи публици у тој земљи, као и да је лако подржавати институције када добро раде свој посао. У Народном музеју у Београду министар је обишао поставке: "Пит Мондријан. Случај Композиције II", "Кроз лице музеја" и "Сава Сандић". Након београдског Музеја, министар иде у посету Зрењанину где ће отворити изложбу у Савременој галерији "Нове аквизиције". На тој поставци биће представљени радови деветоро уметника који су ушли у збирку захваљујући конкурсу Министарства културе и информисања за финансирање уметничких дела из области визуелних уметности којим је Савременој галерији Зрењанин одобрен откуп у износу од 1.493.500 динара. Тај конкурс за финансирање уметничких дела из области визуелних уметности, насталих у протеклих пет година, расписан је 2014. године први пут после 13 година. Народни музеј је затворен за јавност од 1. јуна 2003. године, међутим то не значи да та институција није активна, већ да нема сталну поставку.
Прочитајте још:Гинтер Грас: Трећи светски рат је у току али у сасвим новом облику
Музеј је основан указом министра просвете Јована Стерије Поповића, 10. маја 1844. године, као Музеум сербски, који је на једном месту требало да сабере старине и да их за потомство сачува. Организован у првим деценијама свог рада и као установа заштите и као научна, истраживачка установа, која је конституисала национални идентитет и била пресудан актер у развоју заштите баштине, Народни музеј је убрзо прерастао у званичног репрезента државе и друштва, сведочећи и о могућој снази културе и музеја у Србији. Последњих деценија, богата изложбена и издавачка делатност, као и разноврсни програми за публику, у којима нове технологије имају посебно место, потврдили су да је Народни музеј важан центар комуникације и извор сазнања, отворен, динамичан и приступачан музеј. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА