Најновије

Како против високе температуре!?

Повишена телесна температура није болест, већ симптом неког обољења. Најчешће се јавља као знак неке вирусне, бактеријске, гљивичне и паразитарне инфекције (грип, упала крајника и плућа, шарлах, менингитис, туберкулоза), али може да укаже и на неке озбиљније кардиоваскуларне, ендокринолошке, неуролошке, па чак и малигне болести.
Болест (Фото: youqueen.com)

Болест (Фото: youqueen.com)

"Нормална" телесна температура креће се у распону од 36,1 до 37,2 степену Целзијуса, а мења се током дана, било да смо болесни или здрави. Најнижа је рано ујутру, између четири и шест часова, а највиша увече, између шест и осам сати. Осим од доба дана и здравственог стања, температура тела зависи и од температуре ваздуха, али и од физичке активности. Рецимо, када је температура ваздуха 20 степени Целзијусових, температура трупа биће око 37, руку 28, а ногу 31 степен Целзијусов. Телесна температура је осетљива и на ниво хормона, и код жена може бити незнатно повишена у периоду овулације или менструације. Већином пролази без компликација, али увек је потребно пратити болесника и ако постоји и најмања сумња да је могуће реч о стању или болести које могу довести до озбиљних здравствених компликација, потребно је одмах отићи лекару. Повишена телесна температура се скида антипиретицима, применом облога са млаком водом, туширањем, проветравањем и хлађењем простора у ком борави пацијент. 1. АНТИПИРЕТИЦИ Препарате за скидање температуре треба узимати тек када су измерене вредности више од 38,5 код деце, односно 39 степени Целзијусових код одраслих. 2. МАСИРАЊЕ Масирање млаком водом је бољи избор од масаже хладном водом и алкохолом. Скидање температуре алкохолом није ништа ефикасније од воде, а притом нарочито код деце може да изазове иритацију коже. 3. ТЕЧНОСТ Због повишене температуре тело губи много течности, али и драгоцене витамине и минерале. Због тога треба повећати узимање чајева и других топлих напитака уз доста свежег воћа. 4. ИНДИЈАНСКИ РЕЦЕПТ Индијанци за скидање повишене температуре припремају љуто-кисели напитак од кајенске паприке, које има и код нас, и поморанџе. Кајенска паприка се натопи у врелој води, дода се шећер и сок киселе поморанџе. Овај напитак је добар јер "обара" температуру, побољшава знојење и снабдева организам витамином Ц. 5. ТОПЛИ НАПИТАК Домаћи сок од малине снижава температуру, и враћа телу енергију и снагу. У мало воде скувати малине, а затим топли напитак пити ујутру и увече. И становници Русије против грознице праве топао напитак од малине и бруснице уз додатак бобица пасји трн. Једну чашу малина, или брусница или пасјег трна здробити уз помоћ дрвене кашике и исцедити сок. Остатак воћа прелити литром воде и прокувати. Када се мало прохлади, додати исцеђени сок и неколико кашика меда. Пити по једну чашу топлог напитка на сваких 30-40 минута. 6. ЧАЈ Биљни чај за терапијско знојење припрема се од 20 г цветова камилице и 20 г мајчине душице јер делују антисептички и ублажавају упалу, уз додатак 20 г цветова липе која изазива знојење. Кашику биљне мешавине прелити шољом кључале воде и оставити да одстоји 10 минута. Процедити и пити неколико шоља на дан.
Прочитајте још:Став жена: Колико траје идеалан секс
7. КРОМПИР КОлутиће кромпира ставити на табане, дланове и на чело као облоге, при чему механички топлина са површине тела прелази у кромпир па на крају он постане сув. Такође, кромпир може да се изренда и стави на стопала, а затим обују чарапе и ноге добро утопле. 8. БРАШНО И СИРЋЕ Направите мешавину кукурузног брашна и алкохолног сирћета тако да добијете густу смесу. Ставите је на табане, увијте стопала у памучне крпе, па обујте памучне чарапе. Извор: Вечерње Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА