Најновије

Боко Харам и ИСИС - брак из пакла

Како многи светски аналитичари сматрају, могло би доћи до уједињења Боко Харама, терористичке групе која хара Западном Африком, и Исламске државе, пише Си Ен Ен.
Боко Харам (Фото: Јутјуб принтскрин)

Боко Харам (Фото: Јутјуб принтскрин)

У последњих шест месеци, више је него очито да Боко Харам покушава "имитирати" ИД – од каменовања и одсецања глава, па до коришћења друштвених мрежа за пропаганду. Последњи такав пример опонашања била је серија твитова Боко Харама на џихадистичкој интернет страници у којем се најављује могућност приклањања Калифату и Абу Бакру ал-Багдадију, преноси Дневник.хр. "Могуће је да због различитих фракција унутар те групе до сада још нису успели постићи споразум о приступању Исламској држави. Али, без обзира на то, јасно је да Боко Харам користи ову доктрину, идеологију и начин заузимања територија", рекао је Јакоб Зен, који прати акције афричке терористичке групе. Вођа Боко Харама је рекао да отмице одобрава Куран, што тврде и екстремисти ИД. Видео материјали које објављује Боко Харам у последње време такође су продукцијски налик на оне које објављује ИД, имају и своје симболе, а све више користе и Твитер. Како је навео Си Ен Ен, сарадња, а чак евентуално уједињење ове две терористичке групе могло би се описати као "брак из пакла".
Прочитајте још:ИСИС се на Јутјубу хвали својим крвником! (ВИДЕО)ИСИС врбује жене преко Фејсбука: Разоткривена мрежа, више ухапшених!ИСИС се опасно приближава Медитерану!
Извор: Б 92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА