Најновије

БРАНИМИР ГЛАВАШ: Тома и Вучић су Шешељеви шегрти а ја долазим у хотел "МОСКВУ" на кафу!

ОСИЈЕК - Ратни злочинац и ратни командант Осијека 1991. године Бранимир Главаш, који је недавно изашао из затвора у Мостару након што му је укинута правоснажна пресуда којом је осуђен на 10 година, дао је интервју недељнику НИН у коме говори о својим активностима током рата 1991-1995, о односима Србије и Хрватске и износи уверење да ће ускоро попити кафу у хотелу Москва у центру Београда.
Бранимир Главаш (Фото: Јутјуб принтскрин)

Бранимир Главаш (Фото: Јутјуб принтскрин)

Преносимо вам неке делове овог интервјуа: То што је Колинда Грабар Китаровић села за Туђманов златни сто и тражила састанак са бранитељима  одмах, добар је знак за људе попут вас? -Као странка немамо блиске односе са ХДЗ. Ја сам се са ХДЗ разишао 2005. Тада је кренула и хајка на мене. Иначе, Колинда нема великих уставних овлашћења, то је протоколарна функција. Где сте били у време инаугурације нове председнице? -У Осијеку и гледао пренос на телевизији. Гледао сам неких двадесетак минута. Видели сте премијера Вучића? -Јесам. Спретно је искористио свој долазак и побрао медијску пажњу, наметнуо се, био је централни гост практично. Али не можете занемарити ни Вучићеву прошлост, ни Николићеву. То су шегрти Војислава Шешеља. Сад су постали анђели, а? Шта вам то значи? -Ако су то неки показатељи догађања могуће да и мене западне то. Мислите да постанете председник једног дана? -Што да не? Ово догађање у Србији вам не смета? То значи није Србија скренула удесно у величање четништва? Шешељ као лидер радикала завршио је у Хагу. Тамо је провео 12 година, дуже него ико. -Знам, али знам да су ови били лева и десна рука. Њих не доводи нико у везу са ратним злочинима. -Нисам сигуран за Николића. Док траје мандат и прича држи воду али кад се он заврши са њим ђе се позабавити правосуђе убог неких ствари по неким славонским селима. Николић као председник Србије за вас је добродошао у Хрватску? Као председник државе је добродошао. Зашто се не би нормализовали односи. Мислим да је и Колинда најавила одлазак у Србију. Да ли се осећате као ратни злочинац? -Нити сам кога убио, нити прикрио! Како онда објашњавате плутајуће лешеве? -Екцеси и инцидентни случајеви појединаца који су узели себи за право да пресуђују другоме. Мучења и убиства су се дешавала баш у згради у којој је била ваша команда, у подруму? -Али ја то нисам знао! Како можете да не знате шта се дешава у гаражи исте зграде? -Откуд ћу ја то знати? Нисте чули да убијају, батинају чиме стигну, калашњиковима, бејзбол палицама и да отворене живе ране на телу посипају киселином из акумулатора? -То је изоловани случај који се догодио 31. 8. 1991. у вечерњим сатима. Ја тај дан нисам ни био на послу, него на терену. Од када сте желели да Хрватска буде самостална држава? -Од кад сам знао за себе. Одакле сте вукли ту жељу за самосталном Хрватском? -Мој отац је био припадник Вермахта, сплетом околности НДХ је била ослоњена на Хитлерову Немачку. Када сам био први разред основне школе, мој отац је отишао на рад у Немачку и остао тамо до 1991. Тамо се прикључио усташкој емиграцији? -Имао је четири разреда основне школе, био НКВ радник и прикључио се усташкој емиграцији. Долазио је у Хрватски све до 1974. али од тада не, ухапсили би га као припадника једне усташке организације. На лето, након осмог разреда, отишао сам код оца и приступио усташкој организацији.
Прочитајте још:

Ердоган угостио Изетбеговића на јахти

Волели бисте да можете сад у хотел "Москву" у Београд, на кафу? -Мислим да могу и сад, за мене нема тералице! Извор: НИН

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА