Најновије

До 2030. поплаве би могле угрозити 50 милиона људи

У следећих 15 година утростручиће ће број особа угрожених поплавама у свету, наводи Институт за светске ресурсе, јавља Агенција Анадолија (АА).
Поплаве(фото: фејсбук)

Поплаве(фото: фејсбук)

Порастом популације, климатским променама и глобалним загрејавањем повећава се ризик од поплава у свету, а тако и број људи које ће оне директно или индиректно угрозити. Институт наводи податак да су до сада изливањем река били погођени становници у 164 земље, од којих су најугроженије најмање развијене или земље које су у развоју. Највише су погођени становници Индије, Бангладеша, Кине, Вијетнама, Пакистана, Индонезије, Египта, Мијанмара, Афганистана и Нигерије. Како поплаве уништавају урбане и руралне средине, непосредно утичу и на бруто домаћи производ (БДП) у погођеним подручјима. Институт наводи да је БДП у Индији на годишњем нивоу угрожен са 14,3 милијарде долара, у Бангладешу са 5,4 милијарди, а прате их такође мање развијене земље - Вијетнам, Египат и Пакистан. Институт наводи да ће поплаве и даље негативно утицати на економију мање развијених земаља. Иако се предвиђа да ће климатске промене највише угрозити економију мање развијених земаља, наводи се да од тога не зависи број људи који ће директно бити угрожени поплавама. Например, у Ирској је тренутно 2.000 људи изложено ризику од поплава, а тај број би до 2030. године могао бити повећан за 48.500. У Пакистану је тренутно ризику изложено 715.000 људи, а за 15 година могла би бити изложена два милиона. У следећих 15 година поплаве би могле угрозити 50 милиона људи у свету. Институт наводи да би се у јавном и приватном сектору требала подићи свест о ризику које поплаве носе у следећих 15 година, како би се последице могле свести на минимум.
Прочитајте још:Проглашена одбрана од поплава на Западној МоравиУпозорење: Ово су места у која ће погодити нови талас поплава!
Извор: Анадолија, 6yka.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА