Најновије

Украјина сада увећава војску

Врховна рада у Кијеву је усвојила закон на основу којег ће доћи до повећања броја оружаних снага Украјине на максималних 250.000 војника, уз напомену заменика министра одбране Петра Мехеда да ће се овај број смањити када се оконча "антитерористичка операција" на истоку земље.
Украјинци (Фото: glob-news.com)

Украјинци (Фото: glob-news.com)

Ове године су у Украјини планиране мобилизације у априлу, мају, октобру и новембру. За време Виктора Јануковича максимални број војника је био 184.000. У исто време, више од две хиљаде руских војника учествује на ПВО маневрима на југу своје земље. Због вежбе је довезено чак око 500 јединица ПВО заштите. Ови маневри се одржавају на 12 војних полигона на југу Русије, Кавказу, Криму, Јужној Осетији, Абхазији али и Јерменији где Русија има велику базу. Руско министарство спољних послова саопштило је у четвртак да не подржава да се доведу миротворци ОУН у Донбас. Кијев жели да са миротворцима затвори границу ка Русији коју сада контролишу побуњеници из Доњецке и Луганске самопроглашене републике. Односи две суседне и до јуче братске земље, Русије и Украјине, све се више компликују и готово да нема ниједне области у којој нису поремећени. У то спада и одлука Кијева да затвори врата руским новинарима. Заустављена је њихова акредитација јер су домаћини незадовољни начином извештавања из Украјине. Тамошње власти су одлучиле и да зауставе сваки долазак новинара из Русије. У Кијеву је до сада било акредитовано 115 руских редакција - од ТВ, радио-станица до штампаних издања. Са друге стране, Москва је на међународну конференцију о безбедности, која ће се одржати у априлу, позвала све чланице НАТО и руководство тог војног савеза али не и Украјину. Организатори не желе да представници Украјине искористе прилику да буду "главне звезде" скупа. Заменик министра одбране РФ Анатолиј Антонов тврди да су неке од земаља чланица НАТО потврдиле свој долазак. Бжежински: Алијанса без Украјине Некадашњи саветник Беле куће за националну безбедност Збигњев Бжежински сматра да се Русији морају дати гаранације да слободна, демократска Украјина неће тежити да уђе у НАТО јер Москва на то гледа као на претњу. Украјина би могла, по Бжежинском, да буде као Финска која је "слободна, независна европска земља, али није чланица НАТО-а". Истовремено, он оцењује да се Кијеву мора испоручити дефанзивно оружје "зато што ако им такво оружје не пошаљемо, све што ће Путин морати да уради да тријумфује, јесте да изазове даљу ескалацију сукоба". А угледни руски дипломата и сада заменик министра одбране РФ Анатолиј Антонов изјавио је да се не сећа да је видео у својој каријери да су односи између Москве и Вашингтона били "сложенији" него што су сада. Гас траје још пет дана Нафтогас Украјине уплатио је аванс од 15 милиона долара за испоруке руског гаса у марту. Та сума је довољна за пет дана испорука. У ту количину није урачунат гас који се испоручује у Донбас.
Прочитајте још:Шта је Америка предвидела а шта се остварило у Украјини: Украјински вирус је био вакцина за РусијуСнајпериста Дејан Берић: Не знам шта се дешава са људима у Србији, пропагандом су их убили у појам
Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА