Најновије

Пусић: Нећемо заустављати Србију на њеном европском путу

БEOГРAД - Хрватска министарска за спољне и европске послове Весна Пусић негирала да ће Загреб на било коjи начин зауставити Србиjу на њеном европском путу, оценивши да су односи Србиjе и Хрватске веома добри и коректни.
Весна Пусић (Фото: ЈуТјуб)

Весна Пусић (Фото: ЈуТјуб)

"Не сматрам да би се хрватски значаj у EУ смањио уласком Србиjе, већ jе то и наш безбедносни интерес. Потребно jе напредовање свих земаља са коjима се граничимо, према стандардима EУ. На таj начин добиjамо сигурне и стабилне земље на своjим границама и зато ћемо помоћи Србиjи на њеном европском путу", рекла jе Пусић. На питање хоће ли Хрватска кочити пут Србиjе у EУ, Пусић jе одговорила да таква опасност уопште не постоjи. Oна jе додала да у том смислу Хрватска "нема неки арогантни став с висине, jер зна како jе и њоj било тешко, али се исплатило". У интервjуу за Новости хрватска министарка дипломатиjе рекла jе да су "односи два суседа веома добри, коректни". "Данас постоjи пуна свест да треба да покажемо способност у свом суседству да можемо цивилизовано да функционишемо, jедино тако и други, од Eвропе надаље, могу озбиљно да нас узимаjу", рекла jе Пусић. Oна jе додала да не веруjе у политику љубави и мржње и да jе у политици, у односима међу државама, од мржње jедино опасниjа љубав. "Tо се веома брзо претвара у неке чудне и опаке претензиjе.... Без влике љубави или мржње, већ ефикасно", приметила jе Пусић. Уочи посете српског колеге Ивице Дачића коjи у среду долази у посету Загребу, Пусић jе наjавила да ће два суседа коначно ресити питање несталих.
Прочитајте још:Николић постаје почасни протектор Европске академије наука и уметностиДачић и Могерини у Летонији
"Има заправо релативно мало, око 200 несталих са српске стране. Сви нестали су 'наши' нестали, с тим што су неки етнички Хрвати из Хрватске, а неки етнички Срби из Хрватске. Oни су исто наша одговорност и наш интерес да се њихова судбина расветли", нагласила jе Пусић. Хрватска министарка jе наjавила да ће са Дачићем "расчистити ситуациjу на кога jе ред" и разговарати о "могућим председничким посетама" и навела да jоj jе "драго да чуjе да у региону постоjи добра воља да се такви сусрети догоде". Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА