Најновије

Да ли је оправдана забринутост поводом помрачења Сунца

Потпуно помрачење Сунца, највеће у Европи још од 1999. очекује се 20. марта.
Помрачење Сунца (Фото: Википедија)

Помрачење Сунца (Фото: Википедија)

Свакако да нема места параноји која је током помрачења 1999. навела већину становника Србије да тај дан проведу у замраченим домовима. Међутим, пошто ће овог пута Месец заклонити 98 одсто Сунчевог диска над великим делом Европе, поједини произвођачи соларне електричне енергије страхују да може доћи до прекида снабдевања струјом. Оператори се месецима припремају за помрачење, тврде из Европске мреже за преносне системе електричне енергије у Бриселу. “Током 30 минута производња струје на основу соларне енергије биће смањена са 17,5 на 6,2 ГW, а затим повећана на 24,6 ГW. То значи да ће систем за пола сата морати да се прилагоди великој промени од -10ГW до +15ГW”, објашњава Патрик Грајхен, извршни директор берлинске компаније за обновљиве изворе енергије Агора енергивенде. У суштини, помрачење је нека врста “стрес теста” за европски систем производње електричне енергије, али Џон Мејер, аналитичар у лондонској фирми СП Ангел каже да нема места паници.
Прочитајте још:СКАНДАЛ: Жена изводила онлајн секс перформансе у градској библиотеци!РУСКИ ЗМАЈ: Авион од којег трепте небеса!
“Подједнаку претњу представља вулкански пепео. Соларне фарме су готово увек у комбинацији са другим изворима енергије, што их чини поузданим”, каже он. У Србији ће 20. марта Месец заклонити око 50 одсто Сунчевог диска. Извор: Хуфингтон пост

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА