Најновије

Напредњаци траже ванредну седницу парламента Војводине

НОВИ САД- Посланичка група Српске напредне странке (СНС) данас је поднела захтев за сазивање ванредне седнице покрајинског парламента, због лоше ситуације у јавом здрављу у Војводини, изјавио је председник посланичке групе СНС Предраг Матејин.
Српска напредна странка (Фото: СНС)

Српска напредна странка (Фото: СНС)

"СНС тврди да је покрајинска влада угрозила јавно здравље у Војводини пре свега када је реч о оболелима од карцинома, јер апарати за зрачење немају довољан капацитет и у лошем су стању па на ред за зрачење чека више од 700 болесника", рекао је Матејин новинарима, наводећи  да се као спасоносно решење чека завршетак изградње другог блока института у Сремској Каменици. Изградња другог блока института у Сремској Каменици, по речима Матејина, започета је 2008. године уз најаву да ће бити окончана за 14 месеци, "што значи да већ сада бележи шестогодишње кашњење"."Првобитно је било предвиђено да је вредност те инвестиције 16 до 18 милиона евра, а до данас је на волшебан начин тај износ нарастао на 30 милиона евра", рекао је Матејин. Према његовим речима, у новом блоку планирана су три акцелератора за зрачење оболелих од карцинома који би имали довољан капацитет да подмире потребе у АП Војоводини.Међутим, како је истакао Матејин, управо је цена тих акцелератора оно што представља велики проблем, јер је до сада два пута расписиван тендер за њихову набавку и поништаван од стране републичког органа због фаворизовања добављача. "По информацијама којима располажемо, и трећи тендер иде у истом правцу, односно фарворизује добављаче. По њима цена та три акцелератора је укупно нешто више од 11 милиона евра, а обичним претраживањем интернета може се видети да се такви акцелератори могу набавити по цени од 1,5 милиона евра по комаду", нагласио је Матејин.Он је казао да СНС захтева да се на ванредној седници покрајинске скупштине расправља о томе и да се затражи одговор због чега је цена акцелератора вишеструко увећан.
Прочитајте још:Похвала власти због реформиХрвати поражени у Европском парламенту – не смеју да условљавају Србију!
"Можда је то покушај Бојана Пајтића да на тај начин регулише дуговања Демократске странке која је у блокади", констатовао је Матејин.Иницијативу напредњака за заказивање ванредне скупштине потписало је 26 посланика из те странке, што је довољно да би захтев био валидан јер, према пословнику о раду, довољно је да једна петина од укупног броја посланика, односно 24 посланика, затраже сазивање седнице па да је председник скупштине у обавези да то учини.Председник скупштине АП Војводине Иштван Пастор има рок од 10 дана да сазове скупштину на иницијативу која је данас поднета. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА