Најновије

Немачка подржала Јункера: Желимо армију Европске Уније!

БРИСЕЛ - Председник Европске комисије, Жан-Клод Јункер, поновио је да се залаже за оснивање војске Европске Уније и истакао да ће она бити одговор на "агресивна дејства Русије".
Жан-Клод Јункер (Фото: ЈуТјуб)

Жан-Клод Јункер (Фото: ЈуТјуб)

Он је при томе истакао да ће армија ЕУ бити најбољи гарант да међу чланицама Европске Уније више никада неће бити рата. "ЕУ ће стварањем сопствене војске показати целом свету да међу чланицама ЕУ никада више неће бити рата." - каже Јункер. Урсула фон дер Лајен, министар одбране Немачке, подржала је иницијативу Јункера и истакла да је то неминовна будућност. "Такав војни савез - то је будућност." - рекла је Лајенова. Међутим, Велика Британија, Пољска и балтичке земље су остале уздржане и нису показали одушевљење таквом идејом. Познато је да је Пољска велики агитатор већег присуства НАТО алијансе у Европи, те да је званично понудила НАТО алијанси своју територију за распоређивање војних снага. Више аналитичара је жељу Немачке за стварањем ЕУ армије протумачило кроз циљ Немачке да смањи војно присуство и утицај САД на територији Европе. На територији Немачке су стациониране велике америчке снаге и оне имају својеврсни окупациони карактер, а под тим условима Немачка се неће окретати против НАТО, међутим, Немачка жели да покаже да је главна у Европској Унији, каже Владимир Евсејев, војни експерт директор Центра за друштвено-политичка истраживања у Москви. Последња неслагања Немачке и САД су се очитала по питању украјинске кризе, што је потврдио и немачки шеф дипломатије, Франк-Валтер Штајнмајер.
Прочитајте још:Њемцовљева ћерка: Путин политички одговоран за убиствоСрбија за корак ближа НАТО-у
Штајнмајер је отворено и јавно рекао у интервјуу за Шпигл да "европски лидери имају другачије ставове од САД по питању даљег регулисања украјинског конфликта". ЕУ жели смањивање тензија са Русијом, док САД константно држи чврст став наспрам Русије, често неосновано и неутемељено распирујући ватру у односима са Москвом. Циљ САД је да задржи контролу и утицај у Европи, а приближавање ЕУ и Русије аутоматски САД ставља у позицију "небитног" играча. Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА