Најновије

Страдање деце Новорусије: За рођендан слеп, без руке и ногу

Вања Воронов, дечак из Шахтјорска код Доњецка, у московској болници дочекао је 10. рођендан слеп, без десне руке и обе ноге. Вања је жртва зверствовања украјинске артиљерије и не зна колико га још операција чека, али искрено верује да ће свет поново да угледа и то онакав, каквим га је запамтио до рата.
Рођендан дочекао у болници (Фото: 1tv.ru принтскрин)

Рођендан дочекао у болници (Фото: 1tv.ru принтскрин)

Вања није једини. У Москву је само јуче довезено седморо тешко оболеле деце коју у Доњецку и Лугански немају чиме да лече, али и девојчица рањена гелерима још у августу. Ипак, Вањина судбина је ужасна иако је избегао смрт. Сахране деце у Новоросији често се догађају чак и уз грохот украјинске артиљерије као када су се породице опраштале од школараца Данила Кузњецова и Андреја Јелисејева. Деца су умирала и на креветима на спрат као у Горловки и пред кућом, када је Владимир сахранио четворогодишњег сина Артјома. У клиници доктора Рошаља Вања је примао честитке. Пружао је десну руку, а слепе очи тражиле су лице гостију и нису могле да виде планине поклоњеног цвећа и играчака које су донели рођаци, пријатељи и људи који не могу да буду равнодушни. Мало је Вањи лакше, није примио ниједну инекцију. Лекари су му допустили да се одмори и уместо медицинског прибора носили су само слаткише. А главни поклон за Вању је то што је отац био крај њега. Последњих месеци Вања је с оцем Јуријем свакога дана сатима разговарао телефоном. Јуриј се сећа како је сина израњаваног и окрвављеног носио у доњецку болницу када је кијевска војска летос допрла до Шахтјорска. Од тада машта да неиздрживе боли смени звонки дечачки смех. Вањи је у госте дошла и Ољесја Владикина, двострука параолимпијска шампионка у пливању. Ољесја као нико други зна да ништа није немогуће. Поклонила је Вањи наочаре и капу за пливање. Прстима једине руке Вања је пипао пакете и из све снаге трудио се да сазна шта је унутра. Иза дечачког осмеха крије се недечја снага да трпи. За њим су компликоване операције очију. Најбољи руски офтамолози сатима су из очију вадили малене штрапнеле. И још су опрезни у прогнозама, али се надају да ће Вања да прогледа. За то време обављене су и десетине пластичних операција на рукама и ногама. Чак ни Вањина мајка више не зна колико их је било. Резултати су превазишли очекивања. Ране зарастају без проблема и ускоро ће Вања да стане на протезе. Одмах после рођендана Вања ће морати да истрпи ко зна коју по реду операцију леве ноге. Свакодневни тренинзи са протезама које помажу кретање очних капака дали су реултате. Дечак мора силно да се напрегне да би угледао светло које једва разликује од таме. Вања је дунуо у свећице на торти и пожелео велику жељу. Никоме није хтео да каже коју, како би се остварила. Али су сви пожелели исто што и Вања.

Уништење свега живог

Украјинска артиљерија дејствује по градовима бесмисленом ватром, наизглед на слепо иако користе беспилотне летелице. Не гађа се циљ, него се пројектилима покрива територија у појасу и до 1,9 километара. На пример, салвама из вишецевних бацача ракета са удаљености и од преко 30 километара.. Тако је очигледно да не само да не знају где су концентрације Армије Новоросије, него намерно уништавају све живо у покушају да принуде становништво да се окрене против своје војске или једноставно из пуке мржње и ради уништавања инфрастуктуре, станова, привредних објеката...

Лицемерје убица

Колико је деце убијено, осакаћено или рањено у том рату нико не зна, али многи баратају различитим бројкама. Тако је админситрација украјинског председника Петра Порошенка 23. фебруара саопштила о 65 убијене и 127 рањене деце, док су Уједињене нације навеле само да је рањено 159 малишана. Невероватан је цинизам исказан у саопштењу у ком се наводи да је Порошенкова администрација шокирана бројем.
Прочитајте још:Американци, Британци и Холанђани крећу у фронтални напад на Републику СрпскуПрст у око Западу: Путин и Ким савезници
Извор: Вести онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА