Најновије

Либија на самој ивици распада

ТРИПОЛИ- Пет година после убиства некрунисаног краља, пуковника Муамера Ел Гадафија, Афричка земља тоне све дубље у хаос и насиље. У држави два супротстављена табора, а оба су формирала парламенте и владе и боре се за "црно злато".
Либија у распаду (Илустрација: baniwalid.blogspot.com)

Либија у распаду (Илустрација: baniwalid.blogspot.com)

Безмало пет година, откако је свргнут и убијен некрунисани либијски краљ, пуковник Муамер ел Гадафи, земља није нимало ближе стабилности. Напротив, све дубље тоне у хаос и насиље. У држави постоје два супротстављена табора, а оба су формирала парламенте и владе. Још од устанка 2011. године, откако се милиције међусобно боре за контролу над градовима и нафтним богатством, Либија је преплављена оружјем. Од прошлог лета, у току је конфликт међународно признате владе са седиштем источном граду Тобруку и супарничке администрације, оружане фракције позната као "Либијска зора", која је преузела контролу над главним градом Триполијем. УН настоји да посредује у мировним преговорима између супарничких администрација да би се ублажиле насилне борбе за власт, због којих прети распад ове државе на северу афричког континента. И ЕУ покушава да помогне, између осталог, зато што услед либијске кризе таласи миграната прелазе Медитеран, ризикујући и често, губећи животе. Шефови дипломатија чланица ЕУ разговарали су ове недеље, о могућој интервенцији у жестоко подељеној Либији. Пензионисаног генерала Кхалифу Хафтара, чије снаге воде опсежну офанзиву против побуњеничких снага у Либији, председник међународно признатог парламента Агила Салах, недавно је именовао за начелника либијске војске. Хафтар је крајем осамдесетих година избегао у САД, где је успоставио блиску сарадњу с америчким обавештајним структурама. У Либију се вратио у праскозорје западне војне интервенције, како би, заједно с другим револуционарима, учествовао у рушењу Гадафијег режима, баш као што је помогао и његов успон на власт. У мају прошле године, повео је рат против исламских милиција у Бенгазију, уз подршку дела становништва Либије.
Прочитајте још:ЕУ: Не уводимо нове санкције РусијиДанска уводи порнографију у школе?
У либијске прилике умешао се и инострани фактор. Исламисте подржава Катар, а има показатеља да се Египат, као и УАЕ, сврстао на Хафтарову страну. Од превирања и двојства власти у Либији, профитирала је једино Исламска држава, чији су борци преузели контролу над владиним зградама, болницом и универзитетом у Сирту. Док Исламска држава шири свој утицај у Либији, западне дипломате верују да су припадници "Либијске зоре" способни да протерају џихадисте. Ови, међутим, тврде да Исламске државе нема у Либији и да су "то само Гадафијеви поданици који покушавају да поврате власт". Чека се на реакцију једне, друге или треће стране, а Исламска држава је на 300 километара од италијанске границе, дели је само Средоземно море. Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА