Најновије

Да је одржан пакт са Хитлером, Србија би данас била развијена као Швајцарска

БЕОГРАД- Да се следио пут кнеза Павла Југославија би била неутрална до краја рата, неколико милиона Срба не би било убијено и били би Швајцарска. Не би имали Броза нити би живели 70 година под комунизмом.
Хитлер (Фото: ww2australia.gov.au)

Хитлер (Фото: ww2australia.gov.au)

Краљевина Југославија је пре 74 године потписала споразум о приступању Тројном пакту, а ни толико година после Србија се још увек није определила. За једне је то уговор са ђаволом, а за друге је то пропуштена шанса да Срби данас буду стуб ЕУ и да живе у земљи богатијој и боље уређеној него што је то Швајцарска! Остаће ипак уписано да је 24. марта 1941. године Краљевина Југославија приступила је Тројном пакту Немачке, Италије и Јапана. Протокол су у Бечу потписали председник владе Драгиша Цветковић и министар иностраних послова Александар Цинцар-Марковић с једне стране, а министар спољних послова Рајха фон Рибентроп, италијански министар спољних послова гроф Ћано и јапански амбасадор генерал Ошима с друге стране. У споразуму стоји: “Владе Немачке, Италије и Јапана с једне стране, преко својих потписника помоћника утврдиле су следеће: Члан 1. Југославија приступа пакту Трију сила, потписаном у Берлину 27. септембра 1940. године између Немачке, Италије и Јапана. Члан 2. Уколико заједнички технички одбори, предвиђени чл. 4 Пакта трију сила, расправљају се питања која додирују интереса Југославије, у раду тих одбора учествоваће и представници Југославије. Члан 3. Овом протоколу приложен је као прилог текст Пакт трију сила. Овај протокол састављен је на немачком, италијанском, јапанском и југословенском језику, при чему сваки од тих текстова важи као оригинал. Протокол ступа на снагу на дан потписивања”. Историчар Миодраг Јанковић један је од оних који тврде да је ово био прави дипломатски потез, а никако чин издаје, као што су то представили комунисти Јосипа Броза Тита! – Приступање Краљевине Југославије Тројном пакту 25. марта 1941. године није био чин издаје, већ добар дипломатски потез – каже Јанковић. Према његовим речима Југославија је приступила пакту три силе под условом да за све време трајања рата Немачка и Италија не траже прелаз, нити превоз својих трупа преко југословенске територије. У разговорима с Хитлером кнез Павле инсистирао је на неутралности Југославије, коју је и добио, Хитлер је наводно чак попустио пред захтевима да не дозволи немачке базе или пролаз трупа преко територије КЈ.
Прочитајте још:Лавров: САД одмах да заустави блокаду КубеВОЈВОДА ОТКРИО ТАЈНУ: Расте ми нос, а расте ми и понос!
Кнез Павле је успео да натера Хитлера на попуштање као ниједан лидер пре њега, Југославија је према том договору била једина балканска држава без тих обавеза, а уместо захвалности, Павле је проглашен издајником и протеран из земље. – Да се следио пут кнеза Павла Југославија би била неутрална до краја рата, неколико милиона Срба не би било убијено и били би Швајцарска. Не би имали Броза нити живели 70 година под комунизмом. Данас бисмо били један од главних стубова ЕУ, сви би се угледали на нас, ми бисмо били ти који постављају услове – каже за наш портал професор Оливер Антић. Према тврдњама многих српских историчара да је кнез Павле остао на власти, Србима се не би десио Други светски рат, као ни страдање у Јасеновцу. Држава би имала развијену индустрију и била поштована у међународним оквирима, а Срба би данас било бар 30 милиона уместо само седам. Извор: Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА