Најновије

Штрахе: Русија није агресор, већ НАТО

БЕЧ - Није Русија агресор, који протеклих деценија шири свој војни утицај у правцу граница ЕУ, већ је НАТО тај који се шири у правцу руске границе, истиче лидер Слободарске партије Аустрије (ФПО) Хајнц-Кристијан Штрахе критикујући санкције ЕУ Москви.
Хајнц-Кристијан Штрахе (Фото: flickr.com)

Хајнц-Кристијан Штрахе (Фото: flickr.com)

Он је, у излагању на вечери Друштва аустријско-руског пријатељства, истакао да актуелне санкције тешко погађају и Аустрију. "Постоје проценене према којима наша привреда годишње има штету од најмање милијарду евра", нагласио је Штрахе додајући да последице санкција против Русије осећају трговина, туризам, пољопривреда. Прикључењем и подршком санкција Аустрија је, како је истакао, изгубила поверење у своју неутралност. ЕУ има проблем што је већи број чланица део НАТО и због тога геостратешки није независна од НАТО и САД интереса, подвукао је лидер најутицајније опозиционе странке која, према актуелним истраживањима, има велике шансе да освоји прво или друго место на идућим изборима. Говорећи о Криму он је рекао да се ради о "тешком случају" и да постоји историјско оправдање за руску анекцију. Када је реч о Украјини Штрахе је оценио да су протесте на Мајдану финансирале обавештајне службе, користећи невладине организације, а промена власти је спроведена неуставно.Нове власти, према његовим речима, јасно су показале да не желе руску мањину на истоку и југу земље. Он је изнео и сумње да је Русија крива за обарање путничког авиона над Украјином прошлог лета, нагласивши да највиши кругови ЦИА тврде да то Руси са сигурношћу нису учинили. "Не желимо ширење сукоба, а посебно не Трећи светски рат, који, према мом мишљењу, нажалост јесте могућ, ако се погледа како се свесно долива уље на ватру", упозорава Штрахе. Без навођења имена он је казао да "појединци у америчкој влади и стратези" тренутно размишљају чак и о нуклеарном рату. Као пример за европску мировну архитектуру Штрахе је навео "Свети савез" из 1815. Са Русијом. "То, међутим, није било у интересу Енглеске и Америке и због тога је, приликом јачања Европе, стално ометано", подвукао је он.
Прочитајте још:Захарченко позвао Коломојског да прогласи „Дњепропетровску Републику”ПУТИНОВ ТРОЈАНСКИ КОЊ: Руски град у срцу НАТО савеза
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА