Најновије

ЖЕЛЕ ПОСАО, А НЕ ПАРЕ: Радници фирми у стечају незаинтересовани за "социјални програм"

Радници у 188 предузећа са списка за стечај нису заинтересовани за социјални програм. Сви они који се не пријаве, могли би да остану без посла, али и без пара.
Само посао их занима (Фото: tomasvysniauskas.lt)

Само посао их занима (Фото: tomasvysniauskas.lt)

У предузећима која су на списку за стечај радило је 5.000 људи, али је до сада само 1.100 запослених изразило жељу да добије социјални програм. Министарство привреде је апеловало на раднике из ових 188 фирми да се пријаве, јер је то предуслов да би могли да добију отпремнине. Они који се не пријаве, могли би остати и без посла и без пара. "Предузећа су дужна да у року од 60 дана од дана пријема обавештења Агенције за приватизацију, спроведу анкету за социјални програм", каже Драган Стевановић, државни секретар у Министарству привреде. "Пошто су све фирме обавештене у другој половини фебруара, рок од 60 дана полако истиче. Тај програм не може да се мења, нити рокови могу да се пролонгирају и уколико не искористе ову шансу, радници у предузећима која ће у стечај могли би да остану без било какве накнаде за социјалне програме". Синдикати уопште нису изненађени због слабог одзива запослених. Ранка Савић, председница Асоцијације слободних и независних синдиката, сматра да радници сигурно још верују у спас својих предузећа у којима су провели деценије. "С друге стране, потпуно су свесни да паре од отпремнина кратко трају, а да су исувише мале да би отпочели свој бизнис", каже Савићева. "Велики проблем Србије јесте мањак радних места и немогућност новог запошљавања. Сви ови људи су свесни да губитком и оваквог посла, нови неће наћи. Ради се углавном о људима педесетих година, који немају услове за пензију, а знају да су мале шансе да их неко поново запосли". Председница АСНС напомиње да ће сви који се не одлуче за отпремнине покушати да остану у предузећу. "Они и сада покушавају да добију што прецизније податке и распитују се да ли има шансе да фирма настави са радом", прича Савићева. "Уосталом, и надлежни их убеђују да стечај није крај за предузећа. Ето још једне обавезе Влади и министрима да оно што олако обећавају и испуне".

Уцењују запослене

"Уопште не чуди податак да се за отпремнине до сада пријавило само 1.100 људи, јер код нас је пракса да и оно што је добро замишљено, реалност поквари", напомиње Ранка Савић. "У неким предузећима су раднике уцењивали да прво потпишу споразуме да се одричу потраживања неисплаћених зарада, да би добили отпремнине. Требало је да обећају да неће тужити предузеће, односно да ће повући тужбу, уколико су је раније покренули", истиче предедница Асоцијације слободних и независних синдиката.
Прочитајте још:
Извор: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА