Најновије

ПАЗИТЕ СЕ: Ако ових 5 ствари објављујете на Фејсбуку, ризикујете своју безбедност

Можда о овоме никада нисте размишљали, али припазите шта објављујете на друштвеним мрежама како не бисте угрозили своју сигурност.
Опасност вреба на друштвеним мрежама (Фото: pixabay.com)

Опасност вреба на друштвеним мрежама (Фото: pixabay.com)

Често несвесни чињенице да многе недостојне очи могу да виде оно што објављујемо на друштвеним мрежама, понекад поделимо превише информација, а то није баш тако безопасно као што се чини на први поглед. Зато није на одмет поновити шта све мора да буде сачувано од јавности:

1. Кућна и пословна адреса

Вероватно нећете објављивати личне адресе, али ако сте љубитељ “чекинирања”, било на Фејсбуку или геотаговањем на Инстаграму, довољан је један превише знатижељан чудак који ће лако да сабере два и два, па ће кроз учесталост локација сузити подручје на коме може да вас пронађе.

2. Фотографије деце

Никад довољно опреза када је реч о фотографијама на којима су деца. Раздрагани родитељи поготово новопечени, без превише размишљања постављају фотке својих клинаца, па су ту прва купања, трчкарања по игралиштима и одласци у школе које лако могу да се идентификују… Зато водите рачуна о видљивости објава и количини информација које пуштате на друштвене мреже. Никад не објављујте фотографије туђе деце без питања, а не заборавите, када дође време за то, да питате и сопствено дете да ли се слаже да пустите његову фотографију на Фејс, Твитер или Инстаграм.

3. Детаљи са годишњих одмора

Путовања су идеална прилика за многе да се похвале својим заслуженим одмором и занимљивим локацијама, али треба имати на уму да се тиме шаље позивница и лоповима. Биће боље ако причекате с тим фоткама, па их објављујте до миле воље кад се вратите са летовањаили зимовања.

4. Експлицитне фотографије

Колико пута се догодило да неко зажали што је учествовао у снимању експлицитних фотографија, пошто је претходно веровао партнеру, пријатељу, познанику… Или је мислио да се шеровање интимних фотографија догађа само другима?! Не морамо ни да наглашавамо да не желите никакве голишаве фотке на својим јавним профилима, поготово ако вам то није професија, јер чак и ако сте слободоумни, можда, рецимо, ваш будући послодавац – није.

5. Финансијски подаци

Људи чешће фотографишу своје кредитне картице него што то можете да замислите, па их после каче на мрежу. Ипак, немојте да откривате своје приходе и изводе банке јер, уз мало комбинаторике, хакери лако дођу до жељених бројева.
Прочитајте још:Како убрзати Wi-Fi (ВИДЕО)ОПЕТ УВОДЕ НОВИНЕ: Вести светских медија ће се директно објављивати на Фејсбуку?
Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА