Најновије

СЛУЧАЈ ШЕШЕЉ: Хаг расписује потерницу!?

БЕОГРАД - Милан Антонијевић, директор „Јукома”, очекује да ће Хашки трибунал третирати Војислава Шешеља као бегунца, с обзиром на изјаву да неће да се преда и да ће у његовом случају бити примењена процедура која укључује и Министарство спољних послова, пише Политика.
Хаг (Фото: Википедија)

Хаг (Фото: Википедија)

– Шешељ је изјавио да не жели да се добровољно одазове и нема треће варијанте за његово изручење. Нема ни много простора за широка правничка тумачења, али ситуација каква је Шешељева није детаљно законски уређена. Кључна ствар је политичка воља да се сарадња са Хагом настави и на овом примеру и надам се да неће бити изгубљено много времена – наводи Антонијевић. Он подсећа да наш закон прописује да се налог посредством министарства доставља надлежном суду који спроводи исту процедуру као и у случајевима изручивања других хашких бегунаца. Правници истичу да се Србија ни на шта није обавезала у случају Шешеља, осим да му не изда пасош, што је свуда у свету услов да остане у земљи у коју је послат. Уобичајено је у Хагу да се држава у коју се враћа оптужени пита о гаранцијама. У првом решењу за Шешеља Србија је одговорила да ће испоштовати хашке услове уколико се он сагласи. До сада Хаг није био у ситуацији да на слободу пушта неког ко не прихвата гаранције, нити је наша земља морала да гарантује за неког против његове воље. Шешељев случај пун је преседана, па је и ова ситуација до сада невиђена, наводи Политика. Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће Влада Србије одлучивати о захтеву Хашког трибунала када добију „папире“ у којима се наводи да је лидер радикала Војислав Шешељ оздравио. Вучић је истакао да је Шешељ грађанин Србије о чијој политици не мисли ништа добро, али да је његов посао да заштити грађане и уставом загарантовано право грађана. – Да видимо како ће правно то (Хашки трибунал) да уради, а онда ћемо да доносимо одлуку у складу са интересима Србије и поштовањем права грађана Србије- рекао је Вучић. Влада има достојанство, држи до поноса народа и права грађана, рекао је Вучић и упитао зашто Хаг коначно не изрекне пресуду. Подсећамо, др Шешељ је у више наврата истакао да се добровољно неће предати, као и да је он завршио шта је имао у Хагу. Пресуда још увек, ни после 12 година није донета. Српска владајућа елита је сложна у оцени да су последњи захтеви Хага у вези Шешеља притисак на власт, а такву тврдњу је изнео и председник Србије, Томислав Николић. Један од следећих могућих корака Хашког трибунала је да распише међународну потерницу за Војиславом Шешељем дајући му статус "бегунца", те на тај начин покуша да изврши додатни притисак на Владу Србије.
Прочитајте још:Шешељ упутио опасне претње Николићу: Стрела ти је одапета!Јосиповић: Шешељ уноси немир у регионуВучић: Шешељ остаје у Србији, одлучиваћемо тек након што оздрави
Извор: Политика / Танјуг / Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА