Најновије

Вучић: Шешељ остаје у Србији, одлучиваћемо тек након што оздрави

БЕОГРАД- Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће Влада Србије одлучивати о захтеву Хашког трибунала када добију "папире" у којима се наводи да је лидер радикала Војислав Шешељ оздравио.
Александар Вучић (Фото: Сајт Владе Србије)

Александар Вучић (Фото: Сајт Владе Србије)

- Одлучиваћемо кад неке папире добијемо, али у тим папирима морају да ми напишу кад је Шешељ оздравио и којим методама, пошто су нас упознали да је наболеснији на планети и вратили га назад, а сад немам доказе да је Шешељ оздравио - рекао је Вучић упитан да ли ће и кад изручити Шешеља Хагу. Вучић је истакао да је Шешељ грађанин Србије о чијој политици не мисли ништа добро, али да је његов посао да заштити грађане и уставом загарантовано право грађана. - Да видимо како ће правно то (Хашки трибунал) да уради, а онда ћемо да доносимо одлуку у складу са интересима Србије и поштовањем права грађана Србије- рекао је Вучић. Влада има достојанство, држи до поноса народа и права грађана, рекао је Вучић и упитао зашто Хаг коначно не изрекне пресуду. Упитан да прокоментарише изјаву хашког тужиоца Сержа Брамерца да је најважније је да Хашки трибунал што пре донесе пресуду јер његово понашање изазива напетост у региону, Вучић је рекао да таква изјава наилази на његову политичку осуду. - Каква је правна дефиниција да неко изазива напетост, то може да наиђе на моју политичку осуду и политички осуђујем то деловање. Какве то везе има са чињеницом да нису донели пресуду 11,5 година и ко је крив за то, Шешељ или влада, не бих рекао да је неко од нас - рекао је Вучић. На питање новинара када ће премијер Србије разговарати с премијером Хрватске Зораном Милановићем, Вучић је поручио да ће га позвати у понедељак-уторак, када прођу ускршњи празници. Како је објаснио с њим ће покушати да нађе начин на који ће се кризни моменти између две државе, уколико буду постојали, решавати. Упитан како коментарише изјаве министра Александра Вулина да је хрватски генерал Анто Готовина усташа, Вучић је одговорио питањем да ли било ко очекује позитивне речи о Готовини у Србији.
Прочитајте још:Шешељ упутио опасне претње Николићу: Стрела ти је одапета!Јосиповић: Шешељ уноси немир у региону
Како је објаснио, поглед два народа и две државе када је реч о прошлости је различит и да се то неће променити, али да зато треба гледати у заједничку будућност. "Када ћете ви позитивно да кажете нешто о српским генералима. Код вас се слави 'Олуја', док је је она код нас најтужнији дан када је протерано 250.000 људи са огњишта. Имамо различите погледе на прошлост, али не би требало различито да гледамо на будућност", поручио је Вучић. Он је оценио да две државе неће моћи да се сагласе по питању односа према "Олуји" и нагласио да је сада питање шта може да се уради у будућности. - Зато сам захвалан (председници Хрватске) Колинди Грабар Китаровић и (министарки спољнихи послова) Весни Пусић на порукама. Мислим да нико нема рачун да Србија и Хрватска имају лоше односе, а понајмање грађани Србије и Хрватске рекао је Вучић и поручио да ће дати све од себе да две земље изграде најбоље односе. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА