Најновије

У Јадрану регистровано 38 нових врста, има и јако опасних

Jуг Јадрана постаје све више станиште за до сада непознате морске организме на овим просторима. Публикација Института за биологију мора из Котора "Алохтоне врсте источне обале јужног Јадрана", указује да је озбиљно "нападнуто" цело ово подручје.
Црногорско приморје  (sutomore.me)

Црногорско приморје  (sutomore.me)

У публикацији је регистровано и "обрађено" 38 нових (алохтоних) животињских и биљних организама. Неки од њих су јестиви, али има и отровних, преноси Радио Јадран. - Код нас је 2004. године кренула прича о инвазивним - унешеним или алохотним - врстама јер су рибари код Будве приметили присуство инвазивне алге познатијe и као "тумор Медитерана" која је једна од стотину најинвазивнијих у Средоземном мору", казала је за Радио Јадран сарадница у которском Институту за биологију мора др Весна Мачић. Ова алга се шири великом брзином и уништава флору и фауну. - Од тада се повремено ради мониторинг те алге, али смо имали доста пријава рибара и помораца, на више места на којима је раније нису гледали- дола је Мачић. Међу инвазивним врстама доста је и алги, ракова, пужева и шкољки, али и 19 нових рибљих врста. Кад је реч о рибљим врстама, стручњаци нарочито упозоравају на четворозупку или фугу, како је зову Јапанци. Мачић упозорава да је месо ове рибе отровно, поготово кад га припремају они који о томе мало или готово ништа не знају. - Све рибе које спадају у врсту напухача, тј оне које се надувавају, требало би избегавати. Не само да долази до стомачних тегоба, већ због неуротоксина које садрже у себи, тежи случајеви тровања завршавају и смрћу. То је озбиљан проблем на који заиста константно треба указивати пажњу - истакла је она. Ту су и оне врсте које се могу конзумирати и економски су важне у Атлантику или Индијском океану где су њихива природна станишта. Реч је о крњима и иглицама или баракудама. Публикација "Алохтоне врсте источне обале јужног Јадрана", у штампаном издању биће подељена рибарима и рониоцима, као и онима са којима је Институт за биологију мора сарађивао, док ће остали заинтересовани више детаља о алохтоним врстама у Јадрану моћи да пронађу на сајту которског Института.
Прочитајте још:ТРАДИЦИОНАЛНО САВЕЗНИШТВО: Колинда и Тачи за евроатлантско Косово!ЕЛИКСИР БОМБА: Толико ће вам поправити крвну слику да ће вам лекар тражити рецепт!
Извор: ЦДМ

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА