Најновије

ЕВРОПСКА КОМИСИЈА ОДЛУЧИЛА: Нема корупције у Еулексу!

БРИСЕЛ - Специјални изасланик за истрагу о корупцији у Еулексу Жан-Пол Жаке, предао је данас високој представници ЕУ за спољну политику и безбедност Федерики Могерини извештај о резултатима истраге, у коме се наводи да нису нађени докази за оптужбе о корупцији.
Еулекс снаге (фото: eulex-kosovo.eu)

Еулекс снаге (фото: eulex-kosovo.eu)

У извештају на готово 60 страница, који је данас постављен на сајт Европске службе за спољне послове, детаљно се описује случај тужитељке Еулекса Мари Бамије, која је оптужила високе функционере Еулекса да су примали мито и заташкавали случајеве корупције, мада је њено име у документу затамњено из правних разлога. Жаке тврди да није нашао доказе за њене оптужбе, али је констатовао низ пропуста у раду европске правосудне мисије и дао препоруке да се оне отклоне. "Примила сам извештај професора Жакеа и у складу са обећањем о транспарентности данас сам га послала у Европски парламент и представницима земаља чланица", написала је Могерини у саопштењу за медије. Она се захвалила Жакеу и навела да надлежне службе ЕУ траже најбољи начин да примене његове препоруке.

Тужитељка Бамије није жртва завере

Жаке је упознао шефицу европске дипломатије Федерику Могерини са истрагом поводом недавних оптужби о корупцији у мисији Еулекс на Косову, наводећи да докази нису пронађени. Оптужбе о корупцији у случају Иљира Толаја изнела је прошле године суспендована тужитељка Еулекс мисије Марија Бамије, али његово и њено име не помињу се у извештају Жакеа, односно лична имена су прецртана из правних разлога. Из контекста документа, објављеног на званичном сајту СЕ, може се, међуитм, разумети да је реч о женској особи која је изнела оптужбе на рачун мушке особе. Прелиминарна истражитељска група није пронашла никакве доказе који би подупрли оптужбе, али би локални посредници и адвокати требало да буду процесуирани. У Жакеовом извештају наведено је да је "она" поднела извештај својим претпостављенима 2012. године уз који је приложила транскрипт снимљених телефонских разговора "тог затвореника" у којима је он тражио контакт са тужитељима и судијама да би се договорио о ослобађајућој пресуди, али да се у разговорима не помиње да је некоме плаћен новац. "Она" би требало да се сматра интерним узбуњивачем и да не буде изложена предрасудама због свог деловања, а у извештају је наведено да јој нису одузети нити блокирани случајеви на којима је радила. Такође, истражитељи нису пронашли доказе да су се "њене" колеге завериле против "ње", али да је чињеница да није имала добар однос са претпостављенима и да се осећала скрајнуто и неугодно у обављању свог посла. "Она" није остала без посла, а њена суспензија није била дисциплинкса мера, него превентивна, да би се спречило даље цурење информација. Тужитељка Бамије предала је надлежним службама у ЕУ наводне доказе о више случајева корупције у Еулексу, а за приштински дневник "Коха диторе" навела је да руководство мисије "мафијашко". У извештају је истакнуто да је пронађен низ пропуста у деловању Еулекса и изнете су преопруке да се они отклоне, као и да је истрага од самог почетка требало да буде отворена. Могерини је захвалила на извештају и навела да надлежне службе ЕУ траже најбољи начин да примене његове препоруке.

ЕК брани Жакеов извештај

Европска комисија чврсто стоји уз извештај специјалног повереника за истрагу о злоупотребама у Еулексу Жан-Пол Жакеа, а оптужбе да је реч о лакировки су неосноване, рекао је данас новинарима у Бриселу високи функционер ЕУ који је желео да остане анониман. "Жакеова истрага је била професионална, робустна и поштена", казао је овај функционер на брифингу за медије, организованом непосредно пошто је 57 страна дуг извештај објављен на интернет страници Европске службе за спољне послове ЕЕАС. Жаке, кога је као специјалног повереника поставила шефица ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини након што је на Косову крајем прошле године избио скандал у вези са корупцијом у Еулексу, закључио је да су неосноване оптужбе које је изнела бивша тужитељка Мари Бамије. "Могерини је Жакеу и његовом тиму дала упутство да преврне сваки камен док се све не разјасни", поручио је европски функционер и додао да "на срећу, нема доказа да је Еулекс било шта заташкавао".
Прочитајте још:
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА