Најновије

ЈУРИЈ ГАГАРИН: Фотографије првог човека у свемиру које још нисте видели! (ФОТО)

Јуриј Алексејевич Гагарин рођен је 1934. године, а погинуо је 1968. - са само 34 године, при рутинском лету у двоседу са још једним пилотом. Након његове трагичне смрти, његов родни град Гжатск преименован је у Гагарин. Чувени космонаут сахрањен је на Цветном тргу, у зиду Кремља.
Јуриј Гагарин (Фото: Твитер)

Јуриј Гагарин (Фото: Твитер)

Од малих ногу је био заинтересован за свемир и планете, а 1960. године је током велике потраге и процеса селекције одабран са још 19 пилота за совјетски свемирски програм. Од 20 одабраних космонаута, само су Гагарин и Герман Титов ушли у најужи круг због изврсних учинака током обуке, као и због физичких особина, пошто није било много места у Востоку, а обојица су била ниски. Тако је 12. априла 2961. године Гагарин постао први човек који је полетео у свемир у Востоку 1. Пошто је била велика вероватноћа да мисија не успе и Гагарин погине, направљена су три саопштења за штампу, један у случају успеха и два у случају неуспеха. Контролори на земљи су тек након 25 минута установили да је достигао стабилну орбиту. Востоком 1 је управљано аутоматски, пошто медицинско особље и конструктори летелице нису били сигурни како ће људско биће реаговати на бестежинско стање, па су ручне контроле биле закључане како Гагрин не би сам управљао летелицом. Гагарин је искочио падобраном на висини од 7 км и без проблема се спустио на земљу. Како су правила Међународне аеронаутичке федерације захтевале да се пилот мора спустити са летелицом, Совјетски Савез је инсистирао да је Гагарин слетео са Востоком и Међународна аеронаутичка федерација је признала лет. Неколико година касније је откривено да је Гагарин искочио из Востока. Након лета, Гагарин је постао позната и славна личност широм света. Ово су фотографије чувеног космонаута које јавност није имала прилике да види толико често.
Прочитајте још:Гледао је порниће, а онда му је мама упала у собу: Његова реакција одушевила је и Порнхаб од којег је добио наградуРуски Викинг: Гази све пред собом, а може и да плови (ВИДЕО)
Извор: srbijadanas.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА