Најновије

Отежајте хакерима: Ево како да заштитите податке које могу да вам покраду за само пар секунди!

У неким случајевима хакерима су довољне само 82 секунде да се докопају приватних информација и података о банковним картицама корисника интернета. Како би се докопали тих података, они ни не морају да провале у компјутер или пробију лозинке мејла или профила на друштвеним мрежама, већ им често те информације корисници дају сами.
Опасност (Фото: Freeimages)

Опасност (Фото: Freeimages)

Преваре у којима корисници сами предају такве податке сајбер криминалцима називају се фишингом (phishingom), а Веризон је недавно спровео истраживање у ком су анализирали око 80 хиљада сигурносних инцидената у више од хиљаду компанија. Стратегија фишингома  јесте да криминалци корисницима пошаљу мејл за који се чини као да га је послала нпр. банка и у њему се од корисника тражи да кликну на приложени линк који би требало да их одведе на интернет страницу банке на којој морају да упишу своје личне податке, информације о банковној картици и слично. Реч је, наравно, о лажној страници која изгледа готово идентично као и страница банке (и име домена је јако слично) тако да корисници често нису свесни да се не налазе на страницама банке, већ на лажним страницама на којима своје податке дају криминалцима који ће их брзо искористити – продати на црном тржишту или ће испразнити новац с рачуна. Иако се на опасности фишинга упозорава већ годинама, ово је истраживање показало како у великом броју компанија чак четвртина људи отвара овакве преварантске мејлове. Осим за кориснике који на овакав начин брзо могу остати без новца на рачунима, фишинг је велика опасност и за компаније јер сајбер криминалци могу да се докопају информација (корисничких имена и лозинки) које су им потребне за приступ компјутерским системима компанија. На тај начин криминалци не морају да траже и искоришћавају сигурносне пропусте у системима компанија, већ путем доступних података могу да се једноставно убаце у систем и украду осетљиве информације, објаснили су сигурносни стручњаци новинарима Би Би Си-а. Анализа посланих фишинг мејлова тако је показала да је у великом броју случајева потребно мање од два минута да се "упеца" прва жртва (некад и само 82 секунде), док је половина жртава кликнула на овакве мејлове сат времена од њиховог слања. Велики проблем за компаније (као и за приватне кориснике), јесте то што они дуго времена нису свесни да неко други има њихове податке и користи их.
Прочитајте још:БЕЗБЕДНОСТ: Заштитите своје дете док претражује интернетПрeти нови велики скандал на интернету: Сви ће знати који сте порно сајт посећивали
Извор: 24sata.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА