Најновије

Књига о авионским несрећама у издању "Адмирал букса"

БЕОГРАД - Када у ударним вестима светских телевизија одјекне вест о удесу авиона, јавност је углавном шокирана и, као у случају сваке катастрофе, веома заинтересована за узрок удеса.
Хит књига др Симића (адмиралбукс.рс)

Хит књига др Симића (адмиралбукс.рс)

Они који се летења плаше добијају потврду свог страха иако статистика јасно показује да је овај вид путовања без премца најсигурнији. Више људи годишње подлегне уједу пчеле, страда у паду с кревета, од ударца муње, чак и тровања храном. Ипак, због спектакуларности авионске несреће, људи се природно више плаше седања у авион него одласка у ресторан. Док се још дим вије на месту удеса, а спасиоци извлаче страдале, права мала армија људи, истражитеља авио удеса је одмах на терену. Ни најмањи детаљ, крхотина или сведок нису безначајни. Задатак тих људи није само да утврде ко је крив за страшну несрећу, већ и да учине све како се слична катастрофа не би поновила. Можда некоме и звучи парадоксално, али су управо авионске несреће умногоме допринеле да небо данас буде безбедније него јуче. Из богате историје комерцијалне авијације, нажалост богате и трагедијама, др Александар Симић у својој више него занимљивој књизи "Несреће које су промениле авио индустрију" у издању "Адмирал букса" издваја шест оних које су по тежини удеса, али и последицама по светски авиосаобраћај најупечатљивије. Како стручна тако и шира јавност, може из ових редова да сазна зашто је само једна реч контролора летења на Тенерифама однела стотине живота, или како фабричка грешка на брави карго врата може да сруши широкотрупни авион. До детаља је објашњено и како је експлозивна декомпресија струшила моћни Боеинг 747 у Јапану. Читаоци ће наћи детаљну хронологију удеса авиона компаније Аир Нењ Зеаланд који је неславно завршио због бизарне грешке у навигационом плану, те је посада унела погрешне податке у АИНС  што је, опет, довело до удара летелице у планину, те веома контроверзне истраге која је уследила. Истрага сваког удеса је од изузетне важности. Резултате прати читав авио свет, и произвођачи авиона и компаније јер се из њих учи како се пропусти у процедурама операција или производњи авиона то више никада не би поновило. На сликовит начин др Александар Симић приближава компликовану материју тако да она буде блиска сваком човеку, објашњавајући узроке и последице авионских несрећа.
Прочитајте још:

Сабрани Андрићеви романи у једној књизи

Др Александар Симић је велики део живота и каријере посветио свету цивилне авијације. Без обзира да ли је у млађим данима радио као службеник у авиокомпанији или на аеродрому, или је у тешким економским условима авиокомпанију оснивао "од нуле", или је па био на руководећим позицијама, др Симић је послу приступао с великом страшћу и посвећеношћу. Професионалан и неуморан, др Симић је из угла међународног стручњака, ма где био и којим се послом бавио, увек некако загледан у небо, изнад облака где царују моћне челичне птице. Инспирисан свим тим људима, од радника на аеродромској платформи, преко пилота и ваздухопловних инжењера, до контролора летења, аутор оставља упечатљив и литерални рад. Др Александар Симић је представљен у публикацији "Њхо ис Њхо", као један од 500.000 људи широм света, професионалаца и експерата, који су познати и признати у својој области. Живи и ради у Лугану. Извор: Правда    

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА