Најновије

Вујовић тврди да нам ММФ признаје резултате

ВАШИНГТОН - Министар финансија Душан Вујовић рекао вечерас да је у разговору са највишим званичницима Светске банке и ММФ-а оцењено да је Србија остварила знацајан напредак и да ММФ признаје грешку у прогнози дефицита.
Душан Вујовић ( Фото: ЈуТјуб)

Душан Вујовић ( Фото: ЈуТјуб)

Вујовић, који борави у Вашингтону на пролећном заседању Светске банке и Међународног монетарног фонда (ММФ), рекао је за РТС да је током разговора оцењено да је Србија остварила знацајан напредак, али да је потребно учинити више на фискалној консолидацији, као и да је фонд спреман да направи ревизију пројекције економског раста и да ће то бити у домену мало изнад нуле. "Потписали смо два зајма, завршавамо овај четворогодишњи период врло успешно и чини ми се да припремамо јако добру линију пројеката који ће се реализовати у оквиру наредног четворогодишњег програма - који поциње 1. јула", рекао је Вујовић. Према његовим рецима, договорено је да то буду пројекти који подржавају структурне реформе, које су најважнији део реформи у Србији. Коментаришући прогнозе ММФ-а да би Србија ове године могла да заврши са рецесијом, Вујовић је рекао да је најважније да је на макромонетарном и макрофискланом нивоу све у реду. "Ми смо остварили фантастицне резултате које ММФ признаје. После укључивања резултата за такозвану општу државу, имамо свега 25 милијарди за први квартал, што је мање од 40 одсто од очекиваног дефицита. Фонд са задовољством признаје своју грешку, он је пројектовао 55,7, то је скоро 2,5 пута мање", рекао је Вујовић. Он је додао да фонд и даље упозорава на опасност, али да је спреман да направи ревизију пројекције економског раста и да це то још увек бити у домену мало изнад нуле.
Прочитајте још:Дачић открио да „Тачијеву конференцију“ у Београду праве Шиптари са Косова!Костреш: Да ли Војводина треба да има аутономију!?
"Очекујемо да видимо какви ће бити резултати Железаре "Смедерево" са новим менаџментом, какви ће бити резултати такозваног хемијског комплекса, какви ће бити резултати Бора и осталих великих произвођача, и како ћемо завршити приватизације које сада улазе у критичну фазу - 20 плус 70 предузеца улазе у критицну фазу", рекао је министар за РТС, додајући да ће то утицати на економски раст, запосленост и све остало. Према његовим речима, очекује се да велика јавна предузећа, пре свега ЕПС и Железнице, буду спремна да ставе на сто програм реструктурира, који ће бити основа да се подржи програм. "Очекујемо и напредак у првим корацима реформе јавне администрације. У плану је да ћемо ћемо то превазићи током мисије која траје од 29. априла до 30. маја", рекао је Вујовић. Делегацију Србије на састанку у Вашингтону, предводи гувернерка Народне банке Јоргованка Табаковић, саопштила је раније централна банка. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА