Најновије

ДНР предала Кијеву тела војника погинулих код Дебаљцева

ДОЊЕЦК/КИЈЕВ: Власти самопроглашене Доњецке Народне Републике (ДНР) предале су украјинским властима тела 11 војника погинулих код Дебаљцева, јавиле су данас руске и украјинске агенције,преносећи и размене оптужби украјинских и проруских снага о кршењу прекида ватре током протекла 24 сата.
ДНР предала Кијеву тела војника погинулих код Дебаљцева (Фото: vesti.ru)

ДНР предала Кијеву тела војника погинулих код Дебаљцева (Фото: vesti.ru)

Представница Комисије за питања ратних заробљеника ДНР Лилија Родионова саопштила је да су тела 11 погинулих превежена преко територије самопроглашене Луганске Народне Републике (ЛНР), а да је укупно предато из ДНР више од 80 тела украјинских војника, пренела је РИА Новости. Родионова је, такође, изнела тврдњу да је летос код Иловајска погинуло више од 900 украјинских војника. Раније је украјински војни тужилац Анатолиј Матиос рекао да је у борбама код Иловајска у Доњецкој области крајем августа прошле године погинуло 459 војника. Агенција УНН пренела је изјаву начелника Центра при Министарству одбране Украјине за ослобађање заробљеника Јурија Тандита да "терористи држе у заробљеништву око 300 украјинских држављана", док Дарја Морозова - задужена за размену заробљеника у ДНР, рекла да та самопроглашена република нема више украјинских војника у заробљеништву. Укринформ преноси да је у суботу код места Широкино погинуо припадник одреда "Азов", Грузин Георгиј Џанелидзе. Украјинска агенција подсећа да су претходно у борбама на истоку Украјине погинула два грузијска добровољца, Тамаз Сухиташвили и Александар Григолашвили. У међувремену, украјинске и проруске снаге наставиле су да размењују оптужбе за кршење прекида ватре. Прес служба "Штаба за спровођење антитерористичке операције" у Кијеву саопштиле су да су током протекле ноћи "терористичке снаге 21 пут прекршиле режим примирја" и отварале ватру из минобацача калибра 120 милиметара и артиљеријског оружја калибра 122 милиметра. Такође, Кијев тврди да су проруске снаге поново пуцале на позиције украјинске војске из вишецевних ракетних бацача "Град". Штаб додаје да у Луганској области у наведеном периоду није било пуцњаве. РИА Новости преносе, међутим, деманти Министарства одбране ДНР о примени тешког наоружања. "Повукли смо целокупно тешко наоружање, представници ОЕБС-а су то регистровали. У потпуности поштујемо договоре из Минска о прекиду ватре", рекао је представник тог министарства. Притом, Министарство тврди да су украјинске снаге 59 пута прекршиле прекид ватре у суботу, од чега током протекле ноћи 27 пута. ДНР тврди да се пуцало из артиљерије, тенкова, минобацача, оклопних возила и аутоматског оружја, по насељима Спартак, Широкино, Горловка, Жабичево и региону доњецког аеродрома. УНН је пренела саопштење градске администрације Доњецка да је ноћ у суботу на недељу протекла релативно мирно и да нису вођене активне борбе.
Прочитајте још:Путин: Запад воли Русију само кад је слабаНЕМА ВИШЕ ИГРЕ: Русија одредила стратешке мете у Европи за уништење
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА