Најновије

Како се изборити са "пролећним умором"!?

Пролећни умор мучи готово сваку другу особу на свету, али, иако је препознат као медицински ентитет, због неодређености симптома не може да се класификује ни као болест, ни као поремећај.
Цвеће је у пролеће неуморно (Фото: ЈуТјуб)

Цвеће је у пролеће неуморно (Фото: ЈуТјуб)

Стручњаци се слажу да је пролећни умор физиолошка последица неравнотеже хормона који се појачано стварају због промене годишњег доба. Другачије речено - пролеће се буди, а наше тело је још успавано. Током зимских месеци тело се од ниских температура штити тако што само регулише метаболизам и хормонски статус. Температура тела пада, крвни притисак расте, а појачано је лучење мелатонина (хормона који регулише биолошки сат), што нас чини поспаним. Како дођу топлији дани дешава се супротно: температура тела расте, притисак пада, а више се лучи серотонин (хормон среће). Проблем настаје на прелазу у ова два стања. Смена хормона у организму изазива многе физичке и психичке тегобе. Сезонске промене, како спољашње, тако и унутрашње, стрес су за организам. Због ових унутрашњих промена, мозак, али и остали органи слабије су снабдевени крвљу. Појачана активност током лепих дана захтева бољу прокрвљеност, а то организам не добија. То је још један од разлога због чега наше тело реагује умором. Пролећни умор карактеришу брзо замарање, мањак концентрације, стално зевање и потреба за спавањем током дана. Да би се сметње изазване пролећним умором пребродиле, препоручује се здрав сан од осам сати и одлазак на спавање раније него обично, физичка активност, као и уношење у организам што више воде. Она подиже осећај физичке снаге, регулише пробаву и смањује осећај умора. Лекари саветују и излагање природној светлости која утиче на побољшање расположења и смањење поспаности. Пожељно је јутарње туширање наизменично топлом и хладном водом, тако да хладна буде на крају, док увече помаже топла купка с етеричним уљима.
Прочитајте још:
Светлост подстиче серотонин Доста светлости је добро против депресије, јер подстиче производњу серотонина. Проветравање и свеж ваздух Бечко друштво за промоцију здравља препоручује: не заборавите на често проветравање просторија, јер тако снабдевате мозак кисеоником. Вежбе истезања дају енергију Повежите проветравање са неколико вежби истезања испред отвореног прозора. Шетње и вожња бициклом Дуге шетње или вожња бициклом нису само добри због фитнеса и издржљивости, већ јачају и имунитет. Исхрана На пролећни умор се може утицати и избором хране са много витамина који помажу против стреса и умора. Салата, ротквице и млад лук су прво пролећно поврће које осим витамина садржи и минерале и важне биоактивне супстанце, које подстичу имунитет. Извор: Вечерње Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА