Најновије

Патријарх Кирил: Ако екстремисти ИСИЛ-а све злочине чине у име Ислама онда они желе да сатанизују Ислам у очима света!

МОСКВА-Патријарх Московски и целе Русије Кирил позвао је верске лидере и државне дипломате да ојачају "фронт за заштиту хришћана" на Блиском истоку и у свету, посебно наглашавајући потребу развоја сарадње у том правцу са Римокатоличком црквом и важност дијалога са Исламом.
Поглавар Руске Цркве патријарх Кирил (Фото: bobruisk.hram.by)

Поглавар Руске Цркве патријарх Кирил (Фото: bobruisk.hram.by)

„Не може се игнорисати катастрофалан положај хришћана на Блиском истоку…Ми веома ценимо напоре Руске Федерације, рад Министарства спољних послова у том правцу. И верујемо да је неопходно да се прошири линија одбране хришћана на Блиском истоку и широм света. У том смислу сарадњу са Римокатоличком црквом оцењујемо као веома позитивну.“- рекао је патријарх Кирил  на ускршњем пријему у руском Министарству спољних послова у присуству министра Сергеја Лаврова, шефова дипломатских мисија Ватикана, Италије и других земаља. По речима патријарха, Римокатоличка црква је по овом питању „поуздан партнер“ и ставови две цркве су „потпуно исти“. Присуство хришћана на Блиском истоку, рекао је Патријарх Кирил, не само да има велики историјски значај, него је и „фактор стабилности“, баланса у региону. Московски првосвештеник је подсетио на снимке екстремиста „Исламске државе“ северно Иранског града Мосула, на 45 порушених хришћанских храмова-јединствених споменика историје и архитектуре, на уништењу 400 цркава у Сирији и на друге нападе на хришћанске цркве и саме вернике на Блиском истоку. „Када неко каже да је то учињено у име ислама, ја само могу да дам једну карактеристику оваквог начина размишљања. Ако је то случај, онда онај ко то ради жели да сатанизује Ислам у очима целог света. Приказујући како се у име Ислама одсецају главе, уништавају храмови, уништавају културне вредности – а после се све наставља као и обично, код људи у свету ће створити природан осећај одбојности према Исламу „, – рекао је патријарх . Стога, додао је он, Руска Црква интензивира контакте са муслиманским заједницама широм света. „Сматрамо да је неопходно да се развије важан дијалог са исламом и арапским светом. Да бисмо заједно спречили јачање екстремистичког крила Исламске заједнице. Да би се избегло искривљено схватање Ислама у светској јавности…“ – рекао је патријарх.
Прочитајте још:Следећи потез НАТО су регионални блокови и нова гвоздена завесаХАОС У МАКЕДОНИЈИ: 40 наоружаних терориста ОВК заузело полицијску станицу Гошинце
Извор: Војвођанске новине

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА