Најновије

Пољски бајкери штитиће Ноћне вукове на путу кроз Пољску

Пољски бајкери дочекаће на граници 27. априла руске мотоциклисте Ноћне вукове и пратиће их на територији Пољске на њиховом путу за Берлин како би их заштитили од евентуалних напада и провокација.
Александра Залдостанов - Хирург (Фото: lenta-ua.net)

Александра Залдостанов - Хирург (Фото: lenta-ua.net)

Руски мотоциклисти ће на почасну вожњу, од Москве до Берлина, преко Белорусије, Пољске, Словачке, Чешке, Аустрије, поводом 70-годишњице завршетка Другог светског рата кренути 25. априла и прећи ће пут дуг преко 6.000 километара. Међутим, акција Ноћних вукова неочекивано је довела Пољску до тачке кључања. Политичари су тражили да се "Путиновим анђелима пакла", како су их назвали поједини медији, забрани улазак у земљу, а са њима су се солидарисали и многи корисници друштвених мрежа. Има и позива да се пролазак Руса омета и спречи. Многи ову акцију не доживљавају као симбол совјетског тријумфа већ као руску агресију. Бивши министар спољних послова Пољске и председник парламента Радослав Сикорски изјавио је да се пољска влада сада суочена са веома тешким избором - да ли дозволити или не дозволити руским мотоциклистима пролаз кроз пољску територију. Он је истакао да је планирана вожња бајкера из Русије изазвала много емоција у Пољској. Сикорски је нагласио да ће Ноћни вукови носити "симболе тоталитарног Совјетског Савеза", што је у Пољској законом забрањено. Одлуку да заштите руске мотоциклисте на путу кроз Пољску донео је део пољских мотоциклиста који као и Ноћни вукови организују патриотске вожње и обилазе у конвоју гробове пољских војника. - Нећемо допустити никакве изгреде, гарантујемо им безбедан пролазак и гостопримство исто какво они већ 14 година гарантују нама у вожњи до Катинске шуме и у другим експедицијама на исток. Вожња руских мотоциклиста из Москве до Берлина на 70. годишњицу њихове победе над Немцима, обилазак бојних поља и гробаља дедова, имају исти значај за Русе као за нас Пољаке вожња у Катинску шуму - пише у резолуцији пољских бајкера. Они наводе да ће дочекати Ноћне вукове на граничном прелазу Брест -Тереспол и да ће их пратити на разним деоницама. - Бојкот и напад на руске мотоциклисте супротни су нашој култури и пољским обичајима - казао је један од организатора, Виктор Венгжин. Препали се и Чеси Раније су се и чешке власти успротивиле почасној вожњи руских мотоциклиста. Шеф чешке дипломатије Лубомир Заоралек планирани пролазак руских мотоциклиста означио је као провокацију. - Мораћемо пре свега да пазимо да у проласку поштују наше законе - поручио је Заоралек. Ипак, шеф пољске дипломатије Гжегож Схетина и његов чешки колега казали су да Ноћне вукове неће спречити да уђу уколико имају уредне визе.
Прочитајте још:ЛАВРОВ: Најмање 200 милиона хришћана је изложено прогонуОвако су Руси ликвидирали тројицу команданата тзв. Кавкаског емирата (ВИДЕО)
Извор: vesti-online.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА