Најновије

ОТКРИВАМО: Србија сигурно неће постати чланица ЕУ пре 2025. године - потврдио први човек за проширење Европске Уније!

БЕОГРАД - Прошле године су званичници Европске Уније попут Жан Пол Јункера и Јоханес Хана јавно саопштили да земље Западног Балкана неће моћи бити учлањене у Европску Унију у наредних пет година, а Александар Вучић, премијер Србије, изразио је дубоко уверење да ће Србија испунити све услове за чланство до 2018. године, међутим, ствари по свему судећи су се доста промениле у Европској Унији и стоје драстично другачије у односу на прошлу годину.
Јоханес Хан (Фото: europa.eu)

Јоханес Хан (Фото: europa.eu)

Подсећамо, Јоханес Хан, европски комесар за политику проширења и суседства, срео се са премијером Вучићем у Бриселу пре неколико дана и тема је била отварање поглавља. Вучић је том приликом рекао да неће да крије да је тражио да поглавља буду отворена у јуну ове године, али Јоханес Хан је паралелно у свом обраћању на Трећем источном форуму у Берлину јасно поручио да неће бити проширења ЕУ у периоду од следећих 10 година. "Следећих десет година неће бити проширења чланства у Европској Унији." - рекао је Европски комесар за политику проширења и суседства додајући да "због околности и ситуације у којој је Европска Унија прича о проширењу је потпуно нереална". Хан је истакао да то не значи да неће бити преговора, а онда је поменуо и Србију. "Надам се да ће Србија бити ново поглавље у том процесу ширења ЕУ." - рекао је Хан, пренела је агенција Укринформ. "Волео бих да пожелимо Србији добродошлицу." - каже Хан. Оваква његова изјава је посебно наишла на одјек у Украјини, која је, подсећамо, због чланства у ЕУ ушла у тежак крвави рат. Украјини је јасно у последњих неколико месеци поручено да се "не нада чланству ни у ЕУ ни у НАТО" од стране неколико европских званичника, укључујући и шефа немачке дипломатије, Франк-Валтер Штајнмајера, а оваква додатна потврда од стране првог човека за питање проширења у ЕУ је наишла на веома негативне реакције у политичкој украјинској арени.
Прочитајте још:Marko Milošević: Obistinila su se Slobodanova proročanstvaNEBOJŠA JEVRIĆ: U Rusiju moraš verovatiMoskva: Na Balkanu su mogući novi ratovi!
Садашњи председник Европске комисије, Жан Пол Јункер, изјавио је у јулу прошле године, у Европском парламенту, да ни једна земља са Западног Балкана неће моћи да уђе у ЕУ током наредних пет година. "Не видим која је земља спремна да се придружи ЕУ у том периоду", рекао је Јункер тада у обраћању посланицима групе либералних и прогресивних партија у Стразбуру. Пар месеци касније, Јоханес Хан, истичући да потврђује изјаве Јункера, саопштио је да проширења неће бити до краја ове деценије, тачније, у наредних пар године. То је учинио у септембру 2014. године. "Током мог мандата, до краја ове деценије, неће бити проширења ЕУ." - рекао је тада Хан, а 22. априла ове године на Трећем Источном форуму у Берлину, он је овај период удуплао и изјавио да од проширења ЕУ нема ништа у следећих најмање десет година, односно, до 2025. године. Трећи Источни форум у Берлину одржан је 22. априла и окупио је велики број европских лидера, а главна тема је носила назив "Шансе у сфери економије од Лисабона до Владивостока". ЕУ се суочава са тешким проблемима, како везано за Грчку и своју економску ситуацију, тако посебно са проблемима које проузрокује рат у Украјини, што се одражава на целокупну стратегију ЕУ према њеном односу са Русијом и Кином, па тако и са САД-ом. Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА