Најновије

ТУГА: Срби се боре за српски језик и национални идентитет у Црној Гори

НOВИ СAД - Српски национални савет Црне Горе залаже се за постизање равноправности Срба у Црноj Гори и очување националног, верског, jезичког и културног идентитета, што ће се постићи коришћењем српског jезика, књижевности и националне историjе кроз уставне надлежности, изjавио jе данас председник Савета Mомчило Вуксановић.
У гробу се окреће (Фото: Сајт Његош)

У гробу се окреће (Фото: Сајт Његош)

Вуксановић сматра да jе "у Црноj Гори веома угрожен српски jезик и нарочито ћирилица" и додаjе да jе у образовном систему те земље "готово избрисана могућност да се користи српски jезик, српска књижевност, српска национална историjа и историjа уметности". "Mи се залажемо да кроз те наше активности и кроз оно што нам пружа Устав, Срби у Црноj Гори постигну равноправност", нагласио jе Вуксановић наводећи истовремено да српски народ у Црноj Гори нема решен уставно-правни статус. Истичући да jе Српски национални савет, коjи jе формиран 2008. године, кровна институциjа српског народа у Црноj Гори, Вуксановић jе навео низ њених активности коjе су од, како сматра, пресудног значаjа да се сачува оно што jе посебност српског народа. Српски савет успео jе протеклих година да сачува своjе наjважниjе проjекте и подигне квалитет тамошњих српских медиjа, рекао jе он и подсетио да су формирани интернет-портал и часопис "Српске новине", као и Српски радио и телевизиjа, коjи су достипни на читавом подручjу Чрне Горе преко два кабловска оператера. "Срби у Црноj Гори имаjу тако могућност да прате све што jе наjактуелниjе, а тиче се очувања идентитета српског народа", рекао jе Вуксановић Танјугу. Oн jе посебно истакао оснивање Kњижевне задруге Српског народног виjећа, коjа jе за врло кратко време од настанка издала више од 160 наслова на српском jезику и ћириличком писму, што сматра доприносом Савета очувању jезичког идентитета.
Прочитајте још:Пророчанство Николе Тесле: Жене ће убијати мушкарце!ЈАСЕНОВАЦ: 70. годишњица пробоја логораша из „фабрике смрти“ – присуствује и хрватски премијер!
Срби у Црноj Гори jош нису дефинисани ни као мањински народ ни као конститутивни, релативно већински народ, указао jе председник Српског националног савета. Вуксановић jе додао да у тоj земљи постоjе два релативно већинска народа - Црногорци и Срби и мањински народи - Бошњаци, Mуслимани, Aлбанци, Хрвати и Роми. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА