Најновије

Наjмање 34 људи изгорело у великим пожарима у Сибиру

AБAKAН - Наjмање 34 људи jе погинуло, а 77 jе хоспитализовано, од коjих jе четворо задобило теже повреде у великим пожарима коjи су погодили Jужни Сибир, саопштио jе данас руски министар за ванредне ситуациjе Владимир Пучков на седници у Републици Хакасиjа коjоj jе председавао председник Владимир Путин.
Илустрација (Фото: pixabay.com)

Илустрација (Фото: pixabay.com)

Mинистар jе рекао да jе за сада више од 1.400 људи затражило медицинску помоћ и да jе 77 људи хоспитализовано, док jе четворо, хеликоптером, превезено у Mоскву. "Њихово стање jе тешко, стабилно, али под контролом", рекао jе Пучков, jавила jе руска агенциjа Tас. У Jужно Сибиjу више од 7.500 људи угрожено великим пожарима, а наjвише су погођени Република Хакасиjа, град Kрасноjарск и Tранс-Баjкалски региони где има штете на стамбеним зградама, пољопривредним обjектима и обjектима друштвеног инфраструктуре, електричне мреже и комуникациjа. Пучков jе навео да су пожаре покренуле "ненормалне временске промене, као и недозвољено спаљивање пољопривредних површина и смећа на приватним домаћинствима". Подручjе великих пожара у Сибиру, у овом тренутку, простире се на 101.000 хектара, након што jе 25 површинских пожара на око 20.000 хектара угашено у последња 24 сата, саопштило jе одељење шумарства Сиберског федералног Дистрикта. Укупно 1.300 ватрогасаца уз асистенциjу девет авиона борби се са пожарима у региону. Tас наводи да руски председник веруjе да су мере за спречавање пожара и других ванредних ситуациjа у земљи "и даље на ниском нивоу" и као краjњи рок jе одредио за решавање свих организационих проблема како би се обновио стамбени фонд у Хакасиjи у Jужном Сибиру, коjа jе и наjтеже погођен недавним пожарима. У великим пожарима у тоj рускоj републици оштећено jе 1.400 кућа и готово 5.000 људи остало jе без крова над главом, а програм обнављања домова планирано да буде завршен до краjа овог лета. Скоро 2.000 кућа jе уништено у пожарима у Сибирском федералном Дистрикту. "Две хиљаде породица остало jе без крова над главом, зона катастрофе коjа укључуjе 39 насеља", истакао jе Путин. Путин jе рекао да влада пружа неопходну инициjалну помоћ и додао да jе 687 милиона рубаља већ пребачено за те намене. "Mеђутим, то ће jасно бити недовољно и неопходно jе утврдити коjе друго мере треба да буду предузете, коjи jе темпо елиминисања последица и како погођеним људима надокнадити - како финансиjски тако и у погледу њиховог збињавања", рекао jе Путин, наводи Tас.
Прочитајте још:Пољски бајкери штитиће Ноћне вукове на путу кроз ПољскуОфицир САД: Продаја С-300 Ирану имаће озбиљне последице
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА