Најновије

Синдикат новинара Србије: Стање у медијима је погоршано

БЕОГРАД - Синдикат новинара Србије (СИНОС) придружио се данас позивима да се медијски посленици укључе у акцију „Пет минута громогласне тишине”, оцењујући да је девет месеци од доношења сета медијских закона „стање у српским медијима драстичн
Цензура (Фото: pixabay)

Цензура (Фото: pixabay)

СИНОС у прогласу, поводом Светског дана слободе медија који се обележава сутра, тврди да су „комерцијални електронски медији и таблоиди постали нескривени пропагатори шунда и власти, да цензура и аутоцензура расту, а да Србија на рејтинг листи 'Фридом хауса' пада”. У прогласу се оцењује да су иницијатори и промотери закона имали циљ да буде угашена већина локалних медија, а да преостали буду приватизовани и стављени под контролу. О њиховој судбини, тврди се, доделом пара из локалних буџета, одлучиваће „такозвани експерти медијске коалиције која стоји иза тог неуставног, недемократског и дискриминаторског сета медијских закона”. СИНОС је навео и да нема слободних медија без слободних новинара, који морају бити економски обезбеђени и радно-правно заштићени. Међутим, оцењује се, у Србији се, у већини приватних медија, ради за минималну и нередовну плату, често „на црно” без здравственог и пензијског осигурања и уз забрану синдикалног организовања.
Прочитајте још:Нереди у Чешкој: Ухапшено 57 људи на скупу анти-ЕУ странке, која подржава српско Косово!ДЕСНИЧАРИ НАЈАВЉУЈУ ХАОС: 9. маја ћемо срушити режим Ангеле Меркел!
Удружења новинара данас су позвала медијске раднике да се сутра од 11.55 до 12 сати укључе у симболичну акцију „Пет минута громогласне тишине”. Дан слободе медија обележава се сваког 3. маја од 1993. године када га је прогласила Генерална скупштина УН како би подигла свест држава чланица о важности медијских слобода и њених темељних начела.
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА