Најновије

Народна војска ДНР је на ивици пуне борбене готовости

"Кијевске снаге су синоћ извеле моћно гранатирање, скоро као у време свеобухватних непријатељстава на територији Доњецке Народне Републике", рекао је представник ДНР у Контакт групи Денис Пушилин.
Заменик председника народног савет Доњецке народне републике Денис Пушилин (Фото: Википедија)

Заменик председника народног савет Доњецке народне републике Денис Пушилин (Фото: Википедија)

"Протеклу ноћ, због провокација кијевских снага, Народна војска ДНР је била на ивици пуне борбене готовости за наставак непријатељстава. Све је било тако озбиљно. Гађали су нас пројектилима калибра 120, 122 мм и више, што представља кршење Минског споразума", нагласио је Пушилин.

Кијев: Погинуо један војник

- "Током протеклог дана у зони специјалне операције у источној Украјини погинуо је један украјински војник", рекао је председник администрације Порошенка за специјалне операције, Андреј Лисенко. "У току дана, као резултат сукоба погинуо је један украјински војник, а рањено је шест," - рекао је Лисенко на брифингу у Кијеву. Такође је оптужио Народну војску за кршење прекида ватре. У Доњецку оштећено 20 високоспратница - Око 20 високих зграда оштећено је у гранатирању Доњецка, саопштио је шеф Кијевског округа Иван Приходко. "У овом тренутку се зна да је као резултат директног поготка кијевских граната оштећено око 20 стамбених зграда и школа број 58. Оштећене су и уништене стамбене куће. На школи су уништени прозори и део крова"- саопштио је Приходко. Ситуација на аеродрому мирна - Ситуација око Доњецког аеродрома тренутно је мирна, саопштено је агенцији РИА Новости у заједничком центру за контролу и координацију примирја у Донбасу.

ОЕБС: Интезивирање сукоба

- Шеф Специјалне посматрачке мисије ОЕБС-а (СММ) у Украјини, амбасадор Ертугрул Апакан, изразио је дубоко жаљење због пораста инцидената у претходна два дана, укључујући пуцњаву у близини патрола мисије. Најозбиљнији инцидент догодио се у суботу када је пуцано на патролу у месту Широкино, али није било повређених, саопштено је из ОЕБС-а. Такође, данас, четири минобацачке гранате пале су у близини патроле СММ у близини аеродрома у Доњецку, наводи се у саопштењу. Иста патрола нашла се два сата касније на мети унакрсне ватре, али нико није повређен. Шеф Мисије је изразио забринутост и због инцидента од 1. маја, када су се припадници батаљона на терену умешали у рад једног посматрачког пункта СММ у близини места Широкине. „СММ је ненаоружана цивилна мисија. Да би могли да у потпнуности извршимо задатке који су нам дати на основу споразума из Минска и од стране 57 земаља, потребан је неометан, и првенствено, безбедан приступ свим подручјима у зони конфликта", навео је амбасадор. Он је поновио позив свим странама да покажу максималну уздржаност и да учине све да би осигурали безбедност посматрачима ОЕБС-а, наводи се у саопштењу. Апакан је додао да СММ наставља да ревидира своје мере безбедности као одговор на догађаје на терену.

Повређено шест војника Народне војске

- Шест припадника Народне војске је повређено у нападима кијевских снага, рекао је за новинску агенцију Доњецк заменик директора болнице у Доњецку, Александар Опришченко.
Прочитајте још:Како је Путин надмудрио ОбамуКОМЕ СМЕТА 9. МАЈ: Коме смета патриотизам победе?
Извор: Восток

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА