Најновије

Почињу званични разговори Мисије ММФ и Владе Србије

БЕОГРАД- У Народној банци Србије данас почињу званични разговори Мисије ММФ-а и делегације Владе Србије, у оквиру прве ревизије трогодишњег аранжмана из предострожности са Фондом, који је потписан почетком ове године, речено је Танјугу у централној банци.
ММФ (Фото: temadaily.bg)

ММФ (Фото: temadaily.bg)

Мисија ММФ-а, коју предводи Зузана Мургасова, борави у званичној посети Србији од 29. априла до 12. маја, најављено је из канцеларије сталног представника ММФ-а у Београду. Током разговора две делегације биће сагледана актуелна економска ситуација у земљи, а као главни адут Влада Србије ће изнети фискалне резултате, будући да је дефицит у прва три месеца ове године био упола мањи од оног што је са ММФ-ом договорено, а једна од незаобилазних тема биће реструктуирање ЕПС-а и евентуално повећање цене електричне енергије. Ревизија аранжмана према члану 4. Статута ММФ-а, према досадашњој пракси, почиње свечаном седницом представника Мисије Фонда и Владе Србије, а потом се наставља разговорима на нивоу техничких експерата. Како је премијер Србије Александар Вучић изјавио на свечаној седници поводом годишњице рада владе, дефицит ће и на крају априла бити упола мањи од планираног. Премијер је прецизирао да ће дефицит на крају чевртог месеца износити око 30 милијарди динара, док би ММФ прихватио до 72 милијарде, а истовремено је у првим месецима 2015. расла и наплата бруто домаћег ПДВ-а. Званични подаци и они које ће ММФ највише и гледати, за прва три месеца, показују да је дефицит износио 21,1 милијарду динара, а према договору са ММФ-ом предвиђено је да минус у државној каси буде два пута већи, 55 милијарди. Министар финансија Душан Вујовић је протекле недеље рекао да очекује да ће та институција потврдити добре резултате владе у протеклих годину дана рада. "Очекујемо да ће ММФ потврдити добар резултат и на фискалном, али и на плану монетарне стабилности. Тада ћемо са Фондом сести и разматрати све структурне елементима програма", рекао је Вујовић. Министар финансија је рекао и да очекује да ће након посете Мисије ММФ бити потписан споразум о реструктурирању ЕПС-а, док ће одлука о евентуалном поскупљењу струје бити након тога донета, на основу одлуке регулаторног тела и Владе Србије. Он је рекао да очекује да програм реструктуирања ступи на снагу 1. јуна, како би мере биле реализоване на време у складу са програмом који је усвојен с ММФ-ом, и додао да се првобитни договор са ММФ-ом, који је предвиђао да те мере буду реализоване 1. априла - испоставио као нереалан. ММФ је са Србијом потписао стенд бај аранжман из предострожности, вредан око 1,2 милијарде евра, који је одобрио Борд извршних директора ММФ-а 23. фебруара у Вашингтону. Како би добила аранжман, Влада Србије се обавезала да ће спроводити програм базиран на три основна стуба: оздрављење јавних финансија, унапредење стабилности и флексибилности финансијског сектора и спроводење свеобухватних структурних реформи. Претходни аранжман Србије и ММФ-а склопљен је крајем септембра 2011. године, а замрзнут пред изборе у фебруару 2012. године, јер је буџет за 2012. одступио од договореног фискалног програма.
Прочитајте још:ФАРМАЦЕУТИ ОВО КРИЈУ ОД НАС: 10 највећих узрочника рака које свакодневно користимоКОМЕ СМЕТА 9. МАЈ: Коме смета патриотизам победе?
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА