Најновије

Знате ли шта једете?

Да ли у продавници читате етикете производа које купујете? Ако то до сада нисте радили, требало би да почнете, јер се у прехрамбеним производима често налази велики број емулгатора, конзерванса и стабилизатора, који су у великој количини штетни по здравље.
Знате ли шта једете (Фото: pixabay.com)

Знате ли шта једете (Фото: pixabay.com)

Шта се крије иза фамозних шифара, који почињу словом Е? Стручњаци истичу да адитиви нису обавезно штетни, како се углавном претпоставља. У питању су супстанце које се додају прехрамбеним производима током технолошке обраде да би им се побољшала сензорна својства и сачувао квалитет. Погрешно је повлачити знак једнакости између емулгатора и контаминаната попут пестицида, инсектицида или тешких метала. Ипак, требало би обратити пажњу на супстанце које дају боју производу и појачавају укус и мирис, јер имају задатак да маскирају лош квалитет основне сировине. Примена ових адитива поправља арому често неквалитетних намирница и привлачним органолептичким својствима "тера" потрошача да их неумерено користи. Временом, то води до гојазности, као и недовољне снабдевености организма потребним хранљивим материјама и биокатализаторима. Дугогодишња конзумација конзервиране, уместо свеже и куване хране, такође може довести до низа здравствених проблема. Надлежне установе истичу да су сви адитиви, који се налазе у прехрамбеним производима, дозвољени по нашим, а пре свега европским законским прописима и директивама, односно да су безбедни по здравље у дозвољеним количинама. Они су прошли читав низ студија, док нису дошли на позитивну листу. Наравно, нису сви адитиви исти. Има много корисних, као што је емулгатор лецитин, који је заступљен у кондиторским производима или сојини протеини у месној индустрији, који доприносе нутритивној вредности производа. На позитивној листи се налази 338 адитива, а они су према функционалном својству подељени у 22 категорије које обухватају дозвољене конзервансе, антиоксидансе, стабилизаторе, боје, заслађиваче... У прехрамбеним производима се означавају навођењем категорије, назива или Е броја адитива. На пример, на намирници може да стоји конзерванс натријум-бензоат или конзерванс Е211, тако да етикете увек пажљиво читајте! То што нигде не видите ознаку "Е", не значи да је производ без адитива. Коришћење намирница са адитивима у дечјој исхрани доприноси да најмлађи стекну погрешне навике, па им постаје привлачна само храна јаког укуса и мириса, која им је обично и на дохват руке. Децу није лако навићи да узимају свеже намирнице, јер им нису тако укусне, а то се превасходно односи на поврће. Ипак, ни ако свакодневно једете свеже намернице, не значи да се правилно и здраво храните. Стручњаци упозоравају да од адитива у производима, на здравље још горе утичу пестициди којим се прска воће и поврће, као и неправилан узгој стоке. Произвођачи инсистирају на већој родности биљака и зато се користи поврће из стакленика, које се много више прска и штити разним средствима. Исто је и са воћем које није са овог поднебља, третира се хемикалијама да би издржало транспорт и свежину, тако да увезено јужно воће има значајно мање витамина Ц и хранљивих састојака од свеже убраних плодова. И месо је слабог квалитета пошто се стока, углавном, не храни правилно, да би се постигла јефтинија цена меса. Животиње се често третирају хормоном раста и антибиотицима, што додатно угрожава здравље људи. Храна произведена од сировина слабог квалитета мора више да се обогаћује адитивима и да се додатно витаминизира, тако долази до зачараног круга... Уколико нисте у могућности да набавите органске произведе или воће, поврће и месо за које поуздано знате да су минимално хемијски третирани, нутриционисти саветују да се не храните једнолично, односно да избегавате да купујете исте намирнице. На пример, ако волите печурке, избегавајте да једете искључиво шампињоне који се највише проиводе и третирају хемикалијама, већ комбинујте различите врсте.

Водич кроз опасне емулгаторе

О утицају додатака у исхрани по здравље деценијама се воде полемике. Многа истраживања доказала су да поједине супстанце заиста могу да узрокују озбиљне проблеме, после чега су и званично забрањени у већини земаља. Један од њих је емулгатор Е 123 за који је утврђено да је токсичан. Епитет "опасне по здравље" приписује се следећим шифрама: Е 102, Е120 и Е124. Доказано је да проблеме са цревима могу да изазову Е 220, 221, 232 и 224, тегобе са варењем Е 338, 339, 340, 341, 450, 461, 463, 465 и 466, кожна обољења могу да узрокују Е 230, 231, 232 и 233. Емулгатор Е 200 смањује количину витамина Б у организму, холестерол повећавају Е 320 и 321, а крвни притисак Е 311 и 312. Поједини емулгатори сматрају се потенцијалним узрочницима канцера, а то су Е 131, 142, 210, 211, 213, 214, 215, 216 и 217.

Корисни суплементи

Емулгатори могу да буду и врло корисни. Иза шифре Е 110 крије се антиканцерогени индијски шафран, Е 160 је пигмент каротен, који такође штити од тумора, Е 170 је калцијум-карбонат, Е 300 витамин Ц, Е 306 витамин Е, Е 504 магнезијум-карбонат... Сојин лецитин који се означава под шифром Е 322 је састојак многих производа, посебно слаткиша. Има дијететско и терапеутско својство, препоручује се као додатак у исхрани, јер садржи састојке који утичу на метаболизам јетре, апсорпцију масти, коагулацију крви и регенерацију ћелија нервног система. Користи се у производњи свих врста хлеба и пецива, посебно оних којима се додаје маст, побољшава технолошка својства производа и продужава им свежину. Кондиторска индустрија га користи у производњи чоколаде, чоколадних и какао производа и прелива. У мајонез, сенф и сокове се често додаје Е 330 (лимунска киселина), којој приписују и антиоксидансна својства.
Прочитајте још:ФАРМАЦЕУТИ ОВО КРИЈУ ОД НАС: 10 највећих узрочника рака које свакодневно користимоЖелите раван стомак? Једите ове намирнице
Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

МИША ЂУРКОВИЋ: Клан

У недељу се одржавају локални избори у низу градова, од којих ће можда занимљиво бити у Ни...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА