Најновије

Путин упозорио Европу и указао да је политика Америке неофашизам! (ВИДЕО)

МОСКВА - Владимир Путин, председник Руске Федерације, у свом говору на паради на Црвеном тргу, истакао је да данас "осећамо грандиозност и значај победе над фашизмом", а није се либио да свет упозори на претње данашњице дипломатски скренувши пажњу на САД као на зачетника неофашистичких идеја и политику Америке као неофашизам.
Путин упозорава Европу (Фото: Скриншот)

Путин упозорава Европу (Фото: Скриншот)

Путин је подсетио на феномен "посебности једног народа", односно, на изјаву председника САД-а, Барака Обаме, коју је и раније критиковао. Реч је о изјави Обаме да је "амерички народ посебан", што је наишло на велику критику руског председника који је данас објаснио да нацизам види управо као идеју "расне супериорности и посебности једног народа". Путин је такође индиректно означио САД као носиоце потенцијалног неофашизма указујући на униполарност, што је у савременој геополитичкој теорији друго име за политику Сједињених Америчких Држава. Поносим се што су наши преци, очеви и дедови урадили, срушили и уништили ту тамну силу, рекао је Путин. Хитлерова авантура је била страшна лекција за цео свет. Са почетка века, 30-их година Европа није видела смртоносну претњу нацистичке идеологије. И данас, 70 година после, историја поново апелује да будемо разумни и будни. Не смемо заборавити да су идеје "расне супериорности и посебности" довеле до крвопролића, каже Путин. У рат је било укључено око 80% света. Многе европске земље су биле окупиране, истакао је Путин. Путин је истакао да је Русија задала најсвирепије ударце нацистичкој Немачкој, али да је победа над фашизмом победа свих народа и да је та победа остварена заједништвом многих народа. Он је рекао да ветерани широм света морају да знају да се "у Русији поштује њихова борба и опор нацизму". Путин се дотакао и Уједињених Нација које су основане после Другог светског рата, истичући да је то механизам који се показао добрим у решавању сукоба широм света, али да се у последњих неколико деценија игноришу принципу међународне сарадње. Видели смо настојања да се створи униполарни свет, а то подрива одрживост глобалног развоја, каже Путин. Наш заједнички циљ треба да буде развој система једнаке безбедности за све државе. Системи адекватни савременим претњама, израђени и регионално и глобално, не по систему блокова. Тек тада ћемо имати мир и спокој у свету, каже руски председник. Он је означио Други светски рат као борбу против нацизма и јапанског милитаризма, истичући страдање Кине. Као народе чија борба у Другом светском рату заслужује посебно признање истакао је Кину, Индију, Монголију и Србију. За Србе је рекао да су пружили "чврст и бескомпромисан отпор нацистима". Они који су пружили чврст и бескомпромисан отпор нацистима су били Срби, рекао је Путин. Погињемо главе пред сећањима на наше синове, кћери, очеве, мајке, деде, мужеве, жене, браћу и сестре, другове, рођаке, пријатеље... Пред сваким ко се није вратио из рата. Пред свима који нису више са нама, рекао је Путин најављујући минут ћутања за погинуле. Путин је свој говор завршио победничким узвиком "Ура!", честитајући Дан победе.
Прочитајте још:Погледајте како су српски гардисти марширали Црвеним тргом (ВИДЕО/ФОТО)Путин на паради о Србима: Срби су показали херојску борбу против фашизма!
Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА