Најновије

Сукоб из Македоније ће лако прећи у Србију!

БЕОГРАД- Војни аналитичар Александар Радић оценио је да атмосфера конфликта из Македоније може да се пренесе у делове западног Балкана, укључујући и Србију.
УЧК (Фото: Јутјуб)

УЧК (Фото: Јутјуб)

Он је указао да је највећи проблем што није сигурно да ли је наша земља довољно јака да се са таквим изазовом избори. "Атмосфера конфикта из Македоније може да се створи у деловима западног Балкана, укључујући и Србију. Атмосфера у којој бисмо могли да замислимо реактивирање већ постојећих криза. Рашка област, југ Србије морају бити простори које безбедносне структуре морају пажљиво посматрати", рекао је Радић за агенцију Бета. Он је истакао да садашња власт драстичније него претходне прибегава само дневно-политичкој употреби или злоупотреби система безбедности и да им недостаје знање и способност да схвати са чиме тај систем може да се суочи. "То представља највећи проблем. Не толико шта неко други може да учини против безбедности Србије, него да ли смо ми довољно јаки да наш систем одоли евентуалном изазову", навео је војни аналитичар. Радић је и додао да са албанске стране постоји очигледан притисак да се остваре национални циљеви, што представља ситуацију која уз мало несмотрених потеза може да доведе до озбиљних безбедносних последица, јер су сви конфликти наслеђени из прошлости на Балкану "само гурнути под тепих". Осим тога, аналитичар Душан Јањић оцењује да су сукоби у Македонији још у оквиру политичких решења и да је зато веома важно како ће реаговати македонске власти, али и ЕУ.
Прочитајте још:СРБИЈИ ПРЕТИ РАТ: Вучић сазвао хитну седницу безбедоносних служби!Погледајте аматерске снимке оружаних сукоба у Куманову! (ВИДЕО)
У Куманову је данас дошло до обрачуна припадника полиције са наоружаном терористичком групом, која је, према подацима Министарства унутрашњих послова Македоније, дошла из једне суседне земље и која је имала за циљ да нападне државне институције. У сукобима су погинула тројица полицајаца, а има и рањених цивила, јавили су македонски медији. Куманово је вишенационални град у коме поред Македонаца живи и велики број Албанаца и Срба а граничи се са Србијом код општине Прешево. Извор: Бета

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА