Најновије

"Фројдова љубавница", роман који открива тајне несвакидашњег љубавног троугла

У бурном и живописном Бечу с краја деветнаестог века, Мина Бернајс је жена оштрог и бритког духа, образована дружбеница отмених дама. Не желећи да се уда и оснује сопствени дом, проводи године радећи за површне и тешке жене, заробљена у друштвеном вакууму, ни служавка, ни господарица. Пошто изненада добије отказ, затиче се на улици и не остаје јој много могућности. Године 1895. град је пун авангардних уметника, писаца и револуционарних идеја, али за жену брак и даље представља једину могућност да се обезбеди. У очајању Мина тражи помоћ своје сестре Марте. 
Фото-Лагуна,корица

Фото-Лагуна,корица

Међутим, Марта има сопствене проблеме – шесторо мале деце и незаинтересованог мужа посвећеног послу који је, игром случаја, блистави али надмени Сигмунд Фројд. У то време Фројд је само професор који покушава да напредује упркос отпору колега и њиховим нападима на његове теорије, које се углавном врте око сексуалног нагона. Али док је Марта згрожена и згађена „порнографским“ теоријама свог мужа, њена сестра је задивљена његовим запањујућим открићима. Мина је све оно што Марта није – интелектуално радознала, привлачна и страствена. Између Мине и Фројда развија се нешто што у почетку личи само на духовну блискост, међутим, испод површине крије се нешто далеко бурније – неизбежна катастрофа од које Мина неће моћи да побегне. У овој заносној причи о љубави, оданости и издаји, машта и стварност се неосетно преплићу. После много година истраживања, Карен Мак и Џенифер Кауфман створиле су неодољив портрет незаборавне жене и приказале њену борбу да љубав према својој сестри помири са опсесивном жудњом према њеном мужу, митском оцу психоанализе. Троугао који су сачињавали Фројд, његова жена Марта и њена сестра, био је по много чему провокативан. Како је то скандалозно понашање започело и када се завршило? Колико је могло утицати на Фројдове теорије у вези са женама, њиховим жељама, фрустрацијама и потиснутим мислима? И напокон, како је једна сестра могла да узурпира живот и љубав друге, док су сви заједно живели под истим кровом?Ова прича је написана са становишта Мине, независне и неудате жене високог интелекта коју је овај заводљиви, нарцисоидни геније привлачио од првог тренутка када се 1895. преселила у њихов дом и која је, према Фројдовим сопственим речима, постала његова „муза и најблискија пријатељица“. Карен Мак је бивши адвокат, сада филмски и телевизијски продуцент и добитница награде Златни глобус. Џенифер Кауфман је некадашњи члан редакције Лос Анђелес тајмса и двострука добитница националне Пени-Мисури награде за новинарство. Обе живе у Лос Анђелесу.
Прочитајте још:Лагунин књижевни клуб представља британског писца Едварда РадерфурдаИСКОРЕНИТИ ПРАВОСЛАВЉЕ: Србија у чељустима британске Империје
Извор:Правда/Марија Гојковић

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА