Најновије

У КУМАНОВУ ЗАРОБЉЕН ХАРАДИНАЈЕВ БЛИСКИ САРАДНИК: Сефа палио југ Србије!

Да је Рамуш Харадинај директни налогодавац напада албанских екстремиста у Куманову сведочи и то што је међу ухапшенима и један од његових најближих сарадника Генц Сефа, који је поред сукоба у Македонији био умешан и у побуну Албанаца на југу Србије 2001. године.
Генц Сефа (Фото: Македонска полиција)

Генц Сефа (Фото: Македонска полиција)

Овог бившег официра албанске војске ухапсила је комбинована америчко-британска патрола пошто је заједно са 11 сабораца, припадника Ослободилачке војске Прешева, Бујановца и Медвеђе, у току ноћу покушао да превезе конвој од два трактора и два теренска возила пуних наоружања у тампон-зону на административној граници Србије и Косова. Припадници Кфора су тада запленили пет „калашњикова“, два ручна бацача и 30 пројектила за то оружје, 50 ручних бомби, осам противтенковских мина, осам аутоматских пушака, седам пушака, два пиштоља, сандук експлозива, те велику количину муниције, униформе, комуникациону опрему и мапе подручја. Сефа је као један од организатора ове групе након тога осуђен на 30 месеци затвора у суду у Гњилану. По инструкцијама Рамуша Харадинаја, средином 2002. године бивши официр албанске војске Генц Сефа руководио је акцијама АНА на подручју Урошевца и Гњилана. АНА је формирао Рамуш Харадинај почетком 2000. године. Ова организација је била замишљена да обједини све постојеће оружане формације Албанаца у неколицини балканских држава. Лично се Рамуш Харадинај ангажовао на прикупљању новца за АНА и на Косову и у дијаспори, а за допремање оружја на Косово из Албаније коришћени су стари, уходани ОВК канали. Избачени из Косовског заштитног корпуса Организација АНА, чији је један од вођа био Сефа, била је директно повезана са Косовским заштитним корпусом. У априлу 2003. године, припадници ове организације минирали су мост код Звечана, после чега је утврђено да су у акцијама учествовали и припадници активног и резервног састава КЗК. Унмик је прогласио АНА за терористичку организацију, а њени припадници су избачени из КЗК-а.
Прочитајте још:НОВИ ДЕТАЉИ НАПАДА АЛБАНАЦА У МАКЕДОНИЈИ: Харадинај командовао убијањима, Еди Рама их одобрио!Лазански: Куманово „дириговано споља“
Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА